ForumPolitikk, religion og samfunn / Til dere some feirer jul men ikke tror på gud
 • Til dere some feirer jul men ikke tror på gud

  Startet av T3nnly  4 år siden

  Dette er noe som irriterer meg så
  Hvorfor feirer alle jule selv om de ikke er kristen???
  Men sånn seriøst hvorfor
  Hverdag så ser jeg at mange blir mobbet for at de tror på gud men så kommer de samme folkene(som ikke tror på gud) og vil feire jul
  Jeg er kristen og jeg tror at jesus var født for å redde oss (dødd i korset for våre synd) derfor feirer jeg jul
  Men dere som ikke tror pp noe,hvorfor feirer dere jul?
  Det er akuratt som å si : nei da kristne, vi begynt å tro på Jesus i desember og med en gang den er over så tror ikke på han lenger.
  Og noen sa til meg at de feirer jul for gaver?
  Men nå seriøst feirer dere en høy tid for GAVER??
  Jeg vet hva dere kan gjøre: gå å feir noe annet !!

  Dette var ikke ment for å være hateful eller noe men jeg er bare irritert
  Så kan noen svare meg på dette?

 • akershusgutt 4 år siden #1

  Er personlig ikke kristen og feirer fortsatt jul. Tror grunnen er at familien min er ikke så ofte samlet men i jula er de det. Har jo blitt e tradisjon som ikke er så kristen lenger, men man gjør det for samholdet. Er det noen som mener noe annet?

 • Semla2301 4 år siden #2

  Å feire jul er en del av den norske kultur og de absolutt fleste norske barn vokser opp i familier som feirer jul på en eller annen måte. Jula betyr forskjellige ting for ulike personer. Det har blitt mer enn kun en religiøs greie. Jeg er selv ikkereligiøs, men jula er det beste jeg vet om. Synes det er helt fantastisk at vi kan dele på slike ting. Både tradisjoner og høytider.

 • Marie4422 4 år siden #3

  Jeg er kristen, ikke blodkristen, men jeg tror liksom på de basics greiene. Men jeg alle jeg kjenner (også de som ikke er religiøse feirer jul). Men det er nok som Selma2301 sier; at det er en del av den norske kulturen. Jula er jo mye mer enn bare religion nå i 2015! Det handler om å samle alle man er glad i, og ja: glede dem med noe de ønsker seg pakket inn i lekkert papir under et juletre. Verden er ikke like firkantet som den var. Og det er jo helt OK. Hvis vi vil feire den på grunn av religion, ja så gjør vi det. Men hvis andre også liker dette prinsippet med å spise god mat, ha et grantre i stua og utveksle gaver med alle man er glad i, så kan de selvfølgelig gjøre det! Jeg synes det bare er bra at kristne tradisjoner fortsatt blir tatt i bruk nå i dag, da er Norge på en måte fortsatt et kristent land!

 • skamerbest 4 år siden #4

  Skjønner at det ikke var ment for å være hatefullt, men det kom frem sånn. Alle er oppvokst forskjellig, noen har naturlig et mer åpent syn på religion, mens andre ikke har det. Kjenner jeg dessverre blir litt sur når du som representerer de kristne i denne diskusjonen sier noe sånt... Norge er et mangfold av kulturer og religioner, og jeg synes det er kjempefint at alle som vil, av både folk som følger livsshumanismen og andre religioner kan få feire jul hvis de ønsker! Dette skaper mer samhold blant alle her i Norge:) Vil dessuten legge til at julen ikke er en "kristen greie" lenger, det er en norsk greie, og ingen eier julen, så det at du kommer og sier at visse folk "ikke har lov" å feire jul føler jeg er feil.

  -Hilsen ei som følte hun måtte forsvare seg selv og sitt livssyn

 • Sandwish 4 år siden #5

  Er ikke kristen, tror ikke på at noen mann har gått på vannet eller hav som deler seg i to, og kunne klart meg ganske godt uten jul ja. Men jeg feirer det. Hvorfor? Fordi det er av de få gangene i året når hele familien min har fri, hvor vi kan samles, spiser god mat, og blir nære. Feirer jul for stemningen, ikke jesus. (Gavene er en ganske grei side av det og da :P )De fleste norske humanetikere feirer jul av samme grunn som meg, det er en tid for venner og familie. Det er også andre religioner som har høytider i juletida, som f.eks jødene med høytiden Hanukkah. Så må man jo heller ikke glemme at nordmenn feiret jul siden før kristendommen kom til Norge. Da feiret de at de var halvveis gjennom vinteren, og at dagene ville begynne å bli lengre igjen. Dette er en tradisjon og tid som vi har feiret siden før Norge ble sitt eget ordentlige land, det har bare skiftet navn og grunn til å feires i løpet av årene. Dette er rett og slett en høytid som har blitt hardbarka inn i Norsk (og vestern) kultur i løpet av årene :P

  (Ps så er det flere ikke-kristne som opplever diskriminering i norge enn kristne. Vet nå ikke helt hvordan ditt lokalmiljø er men det at "flere" kristne blir faktisk behandlet på en måte at vi kan kalle det mobbing med livssyn som grunnlag høres litt sært ut for meg. )

 • TheSelfHater2 4 år siden #6

  er ikke kristen. feirer både jul, påske, og mye annet rart*-* Jeg syns det er kjipt at dette har blitt en "kristen" greie, da forskere har funnet bevis på at jesus ikke ble født akk i jula (har med stjerna og gjøre, du kan søke det opp) vil ikke rakke ned på noen religion nå, så ikke oppfatt det sånn. Samfunnet er basert på "kristendom". vi har juleferie, og derfor er det også normalt å feire jul. skolene kan ikke droppe å gi barn juleferie for at de ikke er kristne, eller ikk feirer jul. lenge før kristendommen kom til landet hadde vi også en høytid/fest på vinteren. da kristendommen kom tror jeg dette ble spleiset;) det er jo også koselig å bare møtes på den mørkeste tiden av året, med gaver, god mat og familie^^ det at du sier at mange blir mobbet for at de tror på gud, syns jeg er synd. Ingen skal trenge å bli mobbet. men vil også legge inn, at de mest plagsomme/mobberne på skolen min er "små-kristne" eller helt kristne. dette går altså begge veier. som de over meg sier, er det faktisk like mange, om ikke flere som ikke er kristne som mobbes. det at kristne mobbes pågrunn av livssyn, høres litt drøyt ut for meg. Jeg feirer jul for at jeg er oppvokst med det, og liker det. jeg tror ikke på jesus, gud, eller noe annet i den dur. bare menneskenes egen dømmekraft. Jul har bare kommet for å bli, samtidig kan jeg uten å lyve si at Julenissen ikke har noe med kristendommen å gjøre? men alle pynter med ham likevel, også mange kristne^^ følte jeg skled litt ut på det siste her, men man trenger ikke å tilhøre en religion for å ha lov til å feire jul, eller ha det gøy. tenk dere litt om; alle helligdager, fridager, osv har jo med religion å gjøre. så hadde de ikke-kristne ikke feiret dette, hadde de kristne hatt langt flere fridager og feiringer som humanister. også litt urettferdig? ;) se det fra flere perspektiv, syns du så veldig irritert og sint ut i posten:P

 • TheSelfHater2 4 år siden #7

  host host, en liten ting til; Det er akuratt som å si : nei da kristne, vi begynt å tro på Jesus i desember og med en gang den er over så tror ikke på han lenger.
  Og noen sa til meg at de feirer jul for gaver?
  Men nå seriøst feirer dere en høy tid for GAVER??
  Jeg vet hva dere kan gjøre: gå å feir noe annet !!
  De som ikke er kristne, bli ikke kristne i desember. dette er tradisjon. det der var egentlig ganske unødvendig å ha med, og også litt spydig? NOEN sa til deg at de feiret julen for gaver. ikke ALLE. og du får vel gaver i jula du også? vil ikke virke spydig, ble bare litt irritert av innlegget ditt, da dette er en tradisjon, og virkelig ikke trengs å sammenlignes med kristendom. for det gjør det ikke i mange norske hjem. det er klart, vi tenner adventlys, det har en kristen betydning. men advent står for ventetid, og alle har vel lov til å vente på den beste høytiden i verden, selv om de ikke er kristne eller tenker på gud og jesus disse få dagene i året;)

 • pikachu 4 år siden #8

  For meg (som ikke er kristen) er ikke jul bare en høytid for å feire Jesus. Det har i senere tid blitt mer som en tradisjon, der samhold, mat og kos står i fokus. Jeg syns ikke det er riktig av deg å si "jul = kristendom", for den tid er vi nesten forbi. Det er nesten som å kvitte seg med høstferien, fordi vi ikke lever i et bondesamfunn lenger og trenger ikke å høste frukt og grønt.

 • usynelige_vraket 4 år siden #9

  jeg er ikke kristne men det er mange religioner som feirer en slags jul på forskjellige måter ikke bare kristendommen men de fleste religionene har noe i desember tiden. jul er en tradisjon som er over hele kloden noen feirer at Jesus ble født, litt usikker hva de andre religionene feirer men vet de har noe de også i den tiden er humanist så har ikke satt med så dypt ned i all religion og trossamfunn som er.

  men til mange er det en tradisjon og et tidspunkt man møter familie man ikke har møtt på lenge.

 • Siljevanilje 3 år siden #10

  Vi feira jo jul i Norge lenge før kristendommen kom til landet. De fleste tradisjonene i forbindelse med julefeiring har fint lite med Jesu fødsel å gjøre. Vi feiret "Jol" eller vinersolverv den 21. desember lenge før norge ble et kristent land fordi det var den mørkeste dagen i året og det deretter gikk mot lysere tider. Julemat, julegrøt og juleøl, julebukk, julenisse, juletre, lysfes og pressanger er gode gamle tradisjoner fra før-kristen julefeiring, så det at julen er forbeholdt kriste blir helt feil å si :) Det å gå i kirken og synge sanger med religiøst innhold er jo det eneste kristne ved jula i mine øyne. Men selv om jeg ikke er religiøs så liker jeg julekveldsvisa og synger den :) Er jo en veldig fin historie.

  Sjekk ut disse linkene, så skjønner dere :)

  http://p3.no/tag/julenissen/

  https://no.wikipedia.org/wiki/Jul

  http://www.bandoli.no/norsk/julen.htm

 • UkjentJente 3 år siden #11

  Selv før kristendommen kom til Norge feiret nordmenn en vinterfest som de kalte jul...denne vinterfesten ble byttet ut med den kristne julen som vi alle kjenner i dag....Jeg er ikke kristen og jeg blir veldig irritert over at du ikke forstår at julen handler om såååå mye mer enn religion...julen handler om kjærlighet, samhold og gavmildhet....julen er en stor del av den norske kulturen og det er ganske irriterende at folk gidder å bruke tiden sin på å skrive et innlegg om hvorfor ikke alle skal få feire jul....

 • Norlandsjenta 3 år siden #12

  Jeg er døpt kristen og Konfirmert kristen! Men jeg vil ikke si at jeg er kristen! I flere år har familien min vært i kirken på Julaften, vi er aldri i kirken ellers. Jeg feirer ikke Jul pga at Jesus ble født! Jeg feirer julen for å være sammen med familien, mormor, morfar, mamma, pappa, søster og bror❤️De er grunnen til at jeg feirer julen! Før tenkte jeg aldri på Gud i julen, det som var i tankene mine da var Julenissen😂Du kan feire Jul uten å være kristen, bare se på de som feirer Hanukka eller Julenissen! 😜

 • Gjestebruker 2 år siden #13

  Google Jol, så ser du at juletradisjonen i norrøne land eksisterte lenge før kristendommen ble påbudt i Norge. Det å kalle det jul var nettopp et politisk/diplomatisk trekk for å enes mellom kristne og de som fortsatt stod ved den hedenske tro.

  Så min ukristne feiring av jul er en eldre tradisjon en din kristne versjon av feiringen :)

 • millivanilli ett år siden #14

  du jul er egentlig ikke en kristenhøytid. google litt før du uttaler deg så strekt om et så viktig tema.

 • Browngirl15 6 måneder siden #15

  Jeg er muslim og vi har juletre og julegaver med pynt i huset osv. Vi kaller oss ikke Krister eller synger på kristne julesanger. Jeg har vokst opp her om mine foreldre har valgt å ta et ekstra steg for at vi skal få være med på det andre gjør. Jeg synes da sette er mye mer positivt enn det du legger det fram som. Når man vokser opp med andre rundt seg som har annen kultur, er det som regelen ikke å farlig å låne litt av den kulturen som sprer glede. Du kan også få låne eid og feire med oss. Eid bringer oss sammen. Likt som julen. Er ikke det fint uansett religiøs eller ikke da?

 • Tvillingbror og Tvillingsøster 6 måneder siden #16

  Hei vi 2 er en gutt og ei jente på 16 år. Vi er bror og søster, tvillinger og bestevenner. Vi 2 feirer ikke sånn typisk jul med julemat og julepresanger. Vi 2 gir ikke hverandre julepresanger. Vi gir hverandre heller klemmer, og sier at vi er glade i hverandre. Det er mye bedre enn julepresanger. Vi 2 trenger ikke å gi hverandre julepresanger. Det er fordi vi allerede har fått den fineste presangen i hele verden, og det er at vi 2 alltid er der for hverandre. Og det er mye finere og viktigere enn all verdens julepresanger. Hilsen Tvillingbror og Tvillingsøster på 16 år, som er Bestevenner.

 • alexno 2 måneder siden #17

  Du må slutte å irritere deg over sånne småting som ikke gjør deg noe i det hele tatt. Folk feirer jul fordi det er tradisjon og gøy.