ForumFamilie, venner og kjærester / Hater å være eldst
 • Hater å være eldst

  Startet av Epletre7  9 måneder siden

  Hei. Jeg er 16 år og har en søster på 11. Hun får lov til masse ting som jeg ikke fikk på hennes alder (og som jeg fortsatt ikke kan). La meg gi noen eksempler. I fjor når serien Squid Games kom på Netflix, så fikk jo den masse gode kritikker. Aldersgrensen er 16, jeg var 15 men så den likevel. 16 er mer aldersgruppen det passer for, ikke at du må være fylt 16 år. Jeg så litt av serien, den var kjempebra! Jeg fortalte mamma om det, men hun var ganske opptatt så hun fulgte ikke helt med. Søstera mi kom inn i rommet og så «ååå Squid Games, jeg har sett litt av serien og den er veldig bra». Da ble mamma plutselig interessert, og hun søkte den opp. Når hun så hva det var, så sa hun til søstera mi «den serien vil jeg ikke at du ser». Trodde jeg hadde oppnådd det jeg ville, men så begynte mamma å kjefte noe sykt på meg. Hun påpekte at serien var 16+ og jeg var bare 15. Og da tenker jeg lism søstera mi på 10 har sett Squid Games og hun slipper unna så lett! Det er bare så urettferdig. Søstera mi får også se filmer som Venom og Stranger Things, ennå hun bare er 11. Jeg fikk ikke en gang se filmer med 12+ liksom, det er bare så urettferdig! Det har vært noen ganger jeg har vært litt streng på hva hun får lov til og ikke, men jeg føler bare foreldrene våre er på hennes side. For eksempel jeg har sett på Eurovision Song Contest i sånn 14 år, så såklart skulle jeg se i år også. Pappa spurte meg når semifinalene var, jeg svarte 10. og 12. mai (tirsdag og torsdag), og da roper søstera mi «jeg vil også se!». Hun som aldri har gitt effen om ESC… til det svarte pappa «såklart, vi kan se alle sammen!». Da hadde jeg fått nok, og jeg begynte å gråte og jeg sa «det kan hun ikke, jeg fikk ikke lov til å se semifinalene når jeg var 10!» (pga skole). Da sa pappa bare «det bestemmer jeg og mamma, ikke du». Og da bare ble jeg så lei meg. Jeg har vokst opp med ESC, det betyr hele verden for meg, men jeg fikk ikke se semifinalene. Søstera mi som bare gir effen vil nå plutselig se bare for å terge meg, og pappa sier det er greit?! Så det tok jeg faktisk opp med mamma og pappa den kvelden. Vi ble til slutt enige, men jeg får bare den følelsen av at jeg bare er egoistisk. Det er så urettferdig!! Er det liksom fordi jeg er eldst ellerno??
  Jeg vet det ikke finnes noe løsning på dette, men jeg vil bare høre om noen andre har det likt og deres tanker om ev hvorfor det er slik. På forhånd takk og ha en fin dag videre :)

 • Anonym1970 9 måneder siden #1

  Hei! jeg skal forklare deg litt hvordan det egentlig fungerer, men forstår frustrasjonen din over forskjellsbehandlingen du opplever mellom deg og din lillesøster på 11 år.
  Jeg er enig med deg i at det er nok litt upassende for en 11 åring å kunne få se på feks. Stranger Things og hvertfall Squid Game er jo egentlig ikke noe for barn som er veldig unge.. men det er foreldre som vurderer oftest hva barna får lov til å se på, spørs hvor strenge foreldrene er da på filmer, men grense må det jo selvfølgelig være, jeg så heller ikke på 16 årsgrense filmer når jeg var 11-12 år, begynte å se når jeg var 15 fordi jeg valgte film som ikke er for overdrivende om du forstår, en som er passende for en ungdom som forstår hva filmen handler om og hva som ikke er ekte i filmen.🙂det er veldig viktig å vite.
  Siden du er den eldste og lillesøsteren din er den yngste så blir hun nok behandlet annerledes enn det du hadde håpet på, det er sånn det er å være yngst… men er veldig forskjellig i familier så er ikke sånn i alle familier, og jeg skjønner at Du fikk nok og at det fikk deg til å gråte, og lurt at du tok en samtale med de om det! Lurt å sette litt grenser, men husk at det er din lillesøster og du må ikke bli sjalu.. vis det skulle skje, for alle familier har forskjellige regler og sånn er det dessverre.
  Dette skjer nok fordi du er eldst ja :-) nå har du tatt opp det med dine foreldre også vurderer de det selv for din lillesøster.
  Jeg har ikke så mye tips å komme med, men har du og lillesøsteren din et godt søsken forhold? Isåfall vis dere har det så syns jeg jo at du kunne ta en liten prat med lillesøsteren din om hva du tenker om at hun ser på filmer som er litt upassende for barn, ikke kjeft på henne med engang men snakk rolig til henne så hun skal forstå deg, prøv å lytt til henne og la henne lytte på deg, siden du er eldst så vil nok noen råd fra sin storesøster være lurt å følge litt.
  Lykke til! Håper det ga deg litt svar