ForumMin psykiske helse / Psykisk lidelse?
 • Psykisk lidelse?

  Startet av Depresjon.07  11 måneder siden

  Hei jeg er jente 15 og jeg har ganske lenge slitt med en slags rar fobi som jeg ikke helt klarer å forklare. Dette er da en sterk frykt og redsel som jeg har imot å være alene på plasser der jeg ikke kan se alle omregningene mine. Jeg tror rett og slett at jeg skal bli drept hvor enn jeg går, jeg vet jo at jeg ikke kommer til å bli drept men hjernen min er overbevist. Til og med i mitt eget hjem så tror jeg at jeg kommer til å bli drept. Jeg klarer ikke gå forbi et vindu en gang alene uten at jeg tror at det står noen utforbi enten menneske eller vesen med noen form for mordvåpen der og skal til å drepe meg. Jeg tror ikke at jeg har gått gjennom noe traumatisk som skal ha skapt dette men jeg vet egt ikke helt. Er dette noe normalt eller kan det være noen form for psykisk lidelse som jeg kan kvitte meg med?

 • stressball 9 måneder siden #1

  Det kan være en psykisk lidelse, men så må man huske at ALT kan være en psykisk lidelse. En psykisk lidelse er egentlig bare generaliserte symptomer, så de skal være lettere for helse personelle å medisinere osv. Jeg er ikke noe proff på hva som er ''normalt'' og ikke, men jeg har selv hatt perioder hvor jeg har vært ekstremt paranoid lenge. Du sier at du vet at du ikke kommer til å bli drept, men at hjernen din er overbevist. Det betyr egentlig at hjernen din vet at du ikke kommer til å bli drept, du er bevisst på at de kroppslige reaksjonene dine ikke relaterer til virkeligheten. Vanskelig å si om noe traumatisk har forårsaket dette, for det er jo vanskelig å grensesette hva som er traumatisk og ikke. Men du kan jo si at sannsynligvis har visse inntrykk forårsaket dette. Det er vanskelig å finne ut akkurat hva! Men tanker og følelser kommer ikke av ingenting, følelser er reaksjoner til tankene dine. Det kan godt hende at du bare har gjort en vane av å tenke disse tankene om igjen, som slår ut i følelsene av redsel og angst.

  Det trenger ikke være en psykisk lidelse for å bli kvitt det, så ikke vær redd. Neste gang du legger merke til frykten, ikke unngå den. Stå heller imot frykten med logiske og rasjonelle argument og overbevis kroppen din! Viss du gir etter, så vil følelsen bare komme om igjen. Det heter eksponerings terapi om du vil lese mer om det, og blir brukt i forskjellig typer angst behandlinger osv.

  Jeg lurer på om du fortsatt har denne frykten? Jeg er litt sen på å svare deg. En gang så var jeg redd for at det var kameraer over alt i sånn en uke i strekk, men så bare forsvant frykten plutselig. Hjernen gjør rare ting av og til.