ForumKroppen min / Hjelp
 • Hjelp

  Startet av Selv123  3 måneder siden
  Jeg vil bli sprekere og tynnere. Men mamma og pappa forstår det ikke. I dag så tenkte jeg februar skal jeg trene osv. det skal jeg også. Men det som er. Jeg føler ikke at mamma og pappa bryr seg om hva de servere ungene sine.. vi spiser nesten usunne ting vær dag. Som feks pannekake, hamburger, men jeg får fisk også. Det som er da jeg vil ikke ha fedme som 17 åring for at foreldrene mine serverte meg junk food nesten vær dag. Og æ vil ikke ha nå hjerte sykdommer, diabetes type 2, mangelsykdommer osv. i dag da feks 26.1 hadde vi pannekaker. Det ville ikke jeg ha og jeg sa at jeg vil bli sunnere osv. Mamma brydde seg ikke og hun sa «lag dæ nå Anna da» og pappa sa «tenk på de som ikke har mat» jeg synes veldig synd på de MEN det er no 15 åring (16 i år) kan gjøre noe lettere med det enn som voksen. Også sa æ også at det kan vær lurt med litt grønnsaker osv. men nei da. Vi har nesten aldri grønnsaker. Og jeg vet jeg er overvektig så ikke skriv det blir litt lei meg av IG skrive ned dette også. Jeg veier sikkert noe med 60,5 eller nå å æ e 147 cm det er høyt i forhold til høyden min? Pls hjelp. Er litt lei meg og det føles ikke sånn ut at foreldrene mine bryr seg ikke om hva jeg sa. Jeg er lei meg over dette. Og jeg føler ikke de bryr seg om hva jeg sier. JEG VIL bli sunnere osv. Litt for selvtilliten men også for å unga sykdommer som voksen! Hilsen fortvilt jente 15 åring

 • nano56 3 måneder siden #1

  hei! mine foreldre lagde mindre og mindre grønnsaker jo eldre jeg ble og det eneste måten jeg følte jeg kunne få mer grønnsaker i meg var å ta over noen middager i uken. jeg sa at jeg kunne lage middag på mandag og sa til de hvilke ingredienser jeg trengte og endte opp med å lager god og sunn mat. noe annet du kan gjøre er å fikse bedre lunsj og frokost kanskje... se om de kan kjøpe inn mer frukt og div. spiser mer på det kanskje..

 • Selv123 3 måneder siden #2

  Takk for svar! Skal prøve og si dey jeg føler og at jeg lager middagene vært fall 1 gang i uken :)

 • supportjenta1 2 måneder siden #3

  Hei!

  Jeg ser at det er en som allerede har skrevet. Jeg går helse - og oppvekst på videregående og vet en del om dette. Det er mange som ikke vet hva et riktig kosthold innebærer så det er derfor jeg valgte å skrive dette.

  Jeg skjønner at du vil være tynnere og sprekere, men kroppen din vil ikke akseptere det. Kroppen din vil derfor bli slappere siden den får ikke de næringsstoffene(sunne og usunne karbohydrater, fett og proteiner). Sunne karbohydrater kan for eksempel være kornvarer, grønnsaker, frukt, bær og poteter. Usunne karbohydrater vet du sikkert allerede, disse er det viktig at du har i kostholdet ditt, men det bør være begrenset, du kan nyte dette i helgen noen ganger, for det er lov, altså. Fett inneholder umettet og mettet fett. Umettet fett kommer fra planter og fisk, mettet fett kommer fra kjøtt og meieriprodukter. Umettet fett er da sunnere enn mettet fett, men husk at du trenger begge i kostholdet ditt. Kjøtt kan du spise i helgen. Meieriprodukter, for eksempel melk inneholder kalsium og er viktig for benbygningen, så dette kan du fint drikke når du vil. Omega 3 og omega 6, er vitaminer som du får fra planter og fisk, dette klarer ikke kroppen å produsere. Hvis du ikke spiser planter eller fisk i løpet av uka, er det viktig at du tar vitaminer hver dag som hjelper mot dette(dette får du kjøpt på apotek). Jeg tar vitaminer selv, og føler meg mye bedre når jeg tar den. Proteiner finnes i kjøtt(ikke rødt kjøtt), fisk, kylling, egg, meieriprodukter og belgvekster. Belgvekster er for eksempel bønner, kikerter, linser og erter.

  Det som er viktig at du har et godt og riktig kosthold, og du bør uansett spise 4 ganger om dagen; frokost, lunsj, middag og kveldsmat, og mellommåltider - som yoghurt, nøtter og lignende på dagen hvis du føler deg sulten. 4 ganger om dagen hver dag. Dette fordi du vil føle deg lite konsentrert og veldig slapp om dagen hvis du ikke spiser, fordi husk at man spiser for å få energi. Jeg syns at å velge å spise 'bare' usunn mat, eller velge å spise 'bare'' sunn mat vil tære på humøret og gjøre en veldig slapp. Sunn mat gjør deg veldig mett, men det er ikke det eneste du skulle ha spist. Det viktigste er da å spise variert og vite hva man egentlig spiser, fordi jeg tror ikke familien din har veldig god kunnskap på dette.

  Neste gang du er på butikken vil det hjelpe å se etter nøkkelhullsmerket hver gang du kjøper sunn mat! Gi dette rådet til familien din, for dette vil hjelpe dere.

 • supportjenta1 2 måneder siden #4

  Jeg glemte også å nevne noe. Kveldsmat trenger du ikke å spise hvis du føler deg helt mett, men hvis du er sulten om kvelden, så må du selvsagt spise før du legger deg. Jeg pleier for eksempel å drikke et melkeglass hvis jeg ikke er så sulten, eller så pleier jeg å spise nudler i helgene på kvelden. Knekkebrød kan være et alternativ om kvelden. Her er det viktig å prøve seg fram og se hva sunt mat man blir mett av.
  Energi fra maten trenger du mest om dagen, så det er derfor det er sånn.