ForumFull av følelser / Hvorfor er foreldre så sykt strenge ovenfor det eldste barnet??
 • Hvorfor er foreldre så sykt strenge ovenfor det eldste barnet??

  Startet av Tomastoget11  5 måneder siden

  Hei.

  Jeg (16) har et yngre søsken (11), vi kaller h*n M, og jeg opplever at foreldrene våre er så sykt mer overbeskyttende og strenge ovenfor meg enn M. Mange vil si at det er en bra ting fordi de bare gjør jobben sin som forelder og passer på, men la meg gi dere noen eksempler så endrer dere kanskje mening.

  1. Jeg fikk tiktok når jeg var 12, og da var mamma og pappa veldig opptatt av at jeg kun skulle adde familie/venner og at jeg skulle ha priv bruker siden jeg var under aldersgrensa. Det ga mening. Men når jeg ble 14 valgte jeg å ha profilen min åpen for alle, jeg var tross alt 14. Fast forward til i dag, er 16 (og har hitta 25K yey), men mamma klikka i vinkel når hun fant det ut. Hun sier at jeg bare er et barn og at jeg ikke kan eksponeres på denne måten. Unnskyld meg, tiktok er 13+, jeg fyller 17 om noen måneder, jeg kan håndtere dette. M derimot, h*n kan laste ned instagram eller tiktok anytime med frie tøyler!

  2. Når jeg var liten fikk jeg streng beskjed om å ikke si «jeg hater ___». Og det er jeg enig i, hate er et sterkt ord som man ikke bruker. Bare jeg sa «jeg hater deg» til noe på TVen eller til en DVD som ikke funket, fikk jeg høre at sånne ord skulle man aldri bruke. M derimot kan sitte inne på rommet sitt og spille med klassekamerater og rope sånn «fy faen jeg hater deg» uten å bli irettesatt av en voksen. Ved frokosten i dag sa M noe vi syntes var gøy som h*n selv ikke syntes gøy, vi begynte å le, men da begynte M å hyle «jeg hater dere!». Personlig gjør det ganske vondt, M skjønner kanskje ikke helt hva det betyr, men likevel. Jeg trodde mamma og pappa skulle gripe inn, men siden M var lei seg og sint så var ikke det et problem.

  3. Jeg fikk bankkort og bank-id først når jeg var 15/16 år, pappa hadde «foredrag» for meg om hvor mye ansvar dette var. Pappa lærte meg å sette opp budsjett for hver måned og regne avdrag. En dag mens jeg satte opp budsjett, kom M å sa at h*n også ville ha bankkort. Akuratt da kom pappa inn døren og sa at det var en kjempegod idé. Folkens ha litt perspektiv, M var 10 på det tidspunktet! 10-åringer skal ikke løpe rundt med bankkort.

  Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være sånn. Det er nok andre som opplever det samme/liknede, men jeg tror ikke det finnes noe løsning på det. Jeg bare lurer hvorfor. Hvorfor er foreldre strengere med eldste enn yngste?? Skriv mening deres under, jeg trenger å vite. Takk for alle svar! Og takk for at du har lest gjennom, her ta en sånn 🏅du har fortjent det :-)

 • Sunsmi 4 måneder siden #1

  Hei :) Jeg er 15 år og har to yngre søsken på 10 og 12 år og kjenner meg innmari igjen! Små søsken blir alltid behandlet så mye lettere enn meg selv. Kan godt hende at det er bare jeg som ser det men selv synes jeg at det er sikkerlig "obiøus". Men når jeg tenker over det så tror jeg nokk at grunnen for at foreldrene våre gjør dette er fordi vi er eldst og skal ut i det voksne liv først og de vil at "rustningen vår" skal tåle mye motgang innom alle disse temaene med våre egene barn, økonomi og tilsnakk av mulige senere kollegaer og kanskje samboere... Og jeg har en mistanke om at når jeg flytter ut vil søstrene min overta det jeg fikk "gjennomgå" hahah. Håper det ga mening og lykke til! ☺️

 • Vooljar11 3 måneder siden #2

  Det er det motsatte for meg, mine foreldre er strenge på lillebroren min på 8 år.
  Men jeg er også den første av "Den nye era" i min familie, sier dem. Men grunnen er fordi at du har VELDIG mye ansvar over de andre, og læres til å være respektfull, som er best for de gamle.
  Ja jeg har ennå ikke fått Snapchat, TikTok og sånt.

  Fra en 11-år gutt

 • Vooljar11 3 måneder siden #3

  Og ikke Bank-ID, bankkort og sånt.