ForumÅpent tema / Lysere stemme
 • Lysere stemme

  Startet av Meg  4 måneder siden

  Hei!
  Jeg er en 13 år gammel jente. I år er jeg med på å sette opp en musikal (teater med masse sang og dans) og jeg har solo på en av sangene. Men problemet er at jeg ikke klarer de lyseste tonene! Jeg når opp, men det høres svakt ut og er ikke noe fint. Har dere noen tips til hvordan man kan trene opp stemmen sin på kort tid? Tusen takk<3
  Hilsen Meg
  PS: Må klare det innen to uker

 • eplemilo 4 måneder siden #1

  Hei! Tipset mitt er å øve masse. Det er supert om du har tilgang på et piano eller et annet instrument for å peile deg inn på tonene.
  Uansett, når du skal opp på lyse toner er det tre ting som er helt essensielt for at du skal klare det;
  1. pust/luft
  2. støtte (mellomgulvet)
  3. å åpne opp og ikke være anspent
  Når du øver må du alltid varme opp først. Det er veldig individuelt hva som er den beste måten, men jeg pleier å starte med punkt 3, nemlig å strekke meg, riste ut, hoppe litt, rulle skuldre, geipe med tunga... Så er det punkt 1. Da står jeg egentlig bare og kjenner på pusten og fokuserer på å åpne opp i svelget, som er ca den samme følelsen som når man gjesper, men passe på at tunga ligger fremme ved tennene og ikke går bak og dekker for pusten. Så er det punkt 2, da gjør jeg litt forskjellig avhengig hva jeg føler for :). Det kan være å si P T K slik at jeg kan kjenne at magen «hopper» litt. For å få til dette er det viktig å puste helt ned i magen. Så kan man gå litt opp og ned, både sånn «fritt rundt omkring» uten noe hjelp fra et piano og sånn at du spiller spesifikke toner og synger etter det. Anbefaler å synge litt på R, litt på A og litt på en annen vokal. Husk her at det viktigste er ikke at det høres fint ut, men at du får strekt litt på stemmebåndene, men det er ikke meningen at du skal føle noe ubehag når du gjør dette. Et tips er å tenke på støtte, pust og å åpne opp (føle at du gjesper litt) mens du går oppover. Da kan klangen i stemmen bli litt opera-aktig men det går nok fint :). Syng alltid 1 eller 2 toner lavere enn den laveste tonen i sangen og 1 eller 2 toner lysere enn den høyeste tonen i sangen (ikke alltid man får det til, men det er verdt et forsøk). Etter at du har varmet opp prøver du å synge sangen gjennom hele en gang og deretter gå tilbake til de stedene du ikke var helt fornøyd med og øve der mange ganger til du blir fornøyd. Når du skal opp på de lyse tonene er det viktig å forberede seg ved å ta inn mye luft også tenke at målet er tonene ETTER den lyse. Når du etterhvert blir fornøyd med sangen har jeg hørt om mange som synger gjennom mens de tar det opp på lydopptak og hører etter hvor man kan pirke for å få det helt perfekt.
  En siste ting: når du varmer opp burde du eksperimentere med stemmen. Hvordan høres ut hvis du prøver en lys tone uten å åpne opp, for eks? Hør etter når stemmen høres «fin» ut og når den høres «rar» ut.
  Håper noe av dette hjalp litt selv om det kanskje var litt forvirrende 😅. Det kan kanskje være enklere hvis du kjenner noen som kommer veldig lyst eller har en sanglærer eller noe sånt som du kan spørre.
  Hilsen en sopran :)

 • Meg 4 måneder siden #2

  Hei!
  Tusen takk for tipsene<3