ForumÅpent tema / Kjære alle sammen: Slapp av!
 • Kjære alle sammen: Slapp av!

  Startet av The Black Queen  ett år siden

  Alle som leser dette har ett eller annet forhold til skolen. Enten går du der selv, og er midt oppi det, eller så har du gått der og vet hvordan det er. ...Og om det mot alle odds skulle være sånn at du aldri har satt dine ben på skolens område, kjenner du helt sikkert noen som enten går der nå, har gått der før, eller skal begynne snart.

  Uansett hva slags forhold du har til skolen, vet du sikkert at rundt omkring, i alle byer, på alle skoler, i alle klasser, er det folk som gruer seg til å gå på skolen, og som ikke trives så godt der som de burde. Det finnes utallige grunner til dette, og jeg skal bare fokusere på én av dem: Presset. Karakterpresset. Prestasjonspresset.

  Det finnes mange grunner til at folk kjenner på dette presset, men felles for nesten alle sammen, er det at vi er redde for å ikke prestere bra nok, og ikke nå de målene og kravene vi og andre setter for oss Noen ganger kommer presset i hovedsak fra foreldre og foresatte, mens andre ganger, kommer presset direkte fra oss selv. Det er heller ikke uvanlig at presset kommer fra lærere... Jeg vet ikke hva av dette som er verst, og høyst sannsynlig varierer det nok fra person til person, og fra situasjon til situasjon. MEN: Uansett: Uansett hvor, eller hvem presset kommer fra, om det er stort eller lite, og hva det fører med seg, synes jeg det er utrolig viktig å huske på dette: Slapp av! Karakterene er ikke alt!
  ( Jeg er klar over at noen av dere som leser dette kanskje ikke har fått karakterer ennå, og da kan det kanskje være vanskelig å skjønne, men bare prøv så godt dere kan,. og les det igjen om noen år. )

  Dere har sikkert hørt det før, og kanskje dere tenker "Hvem er dette som bare kommer her og slenger ut "Slapp av! Karakterene er ikke alt!" H*n vet jo ingenting om dette. H*n får det til å høres så lett ut... H*n har ikke rett til å uttale seg om emnet når h*n ikke vet noe om det", men jeg er ikke en sånn person. ( Jeg vet hvor irriterende de kan være) Jeg skriver dette til dere fordi jeg vet så altfor godt hvordan dette presset fungerer. ...Og derfor føler jeg at jeg har lyst til å gjøre mitt i denne saken, så noen av dere kanskje kan komme dere ut av denne fæle sirkelen.

  Ok. Kom til poenget.
  Poenget er at, og dette gjelder uansett om du går i åttende på ungdomsskolen eller tredjeklasse på videregående, det finnes viktigere ting enn de forbaskede karakterene. Jeg vet, og skjønner at noen av dere sikkert har store fremtidsplaner, som avhenger av at dere får gode karakterer, så dere kan komme inn på de studiene dere vil, men selv for dere er ikke karakterene det viktigste. Det er fullt mulig å ta opp igjen fag og jeg er sikker på at det finnes ting i livene deres som betyr mer for dere enn det karakterene gjør. Venner? Familie? Hobbyer? Uansett. Alle har noe. Alle har mye!

  Poenget mitt er at alle dere, uansett hvem dere er, hvor dere bor, hvor dere kommer fra, og hva dere gjør på fritiden, har noe helt eget, helt spesielt som ingen noengang vil kunne sette karakter på. ... Og den delen av dere må ikke forsvinne, for det er den delen som gjør meg til meg og deg til deg. Jeg synes det er viktig at alle får vite at karakterer er ekstremt overvurdert.

  La oss si at du går på ungdomsskolen. Du får høre av lærerne dine at karakterer er dødsviktig for å søke til videregående, men sannheten er at de er jo ikke det i det hele tatt! Du jobber kanskje ræva av deg for å få disse karakterene og bortprioriterer alt annet som gir deg glede, og når du endelig kommer inn på en eller annen videregående, er du altfor utslitt til å gjøre noe som helst. Du har mistet all motivasjon, men du har fortsatt to/ tre år foran deg med hardt arbeid. ... Og hva sier lærerne? De fortsetter å si at karakterene er helt avgjørende for å komme inn på det studiet du vil senere. Mange, men langt fra alle faller av på dette stadiet. Du fortsetter å jobbe for harde livet, og går på skolen hver dag, selv om du er syk, fordi skolen sier at det blir vanskelig å skaffe seg jobb med et vitnemål som viser mye fravær på videregående. (Alle voksne jeg har snakket med, sier at arbeidsgivere ser etter helt andre ting.) Kanskje du dropper ut på grunn av alt dette presset. Kanskje du tar et friår. Kanskje du fullfører videregående, og er altfor utslitt til å orke tanken på å ta videre utdannelse. Var det virkelig verdt det å jobbe SÅ hardt for de teite tallene da? ...Eller la oss si at du begynner på videre utdannelse til et studie som ikke trenger alle de høye karakterene i det hele tatt. Kanskje snittet for å komme inn på det studiet var 3,5, og så har du jobbet deg i hjel for å få 5,5, eller noe sånn. Er det virkelig verdt det? Er det virkelig verdt det å bortprioritere mye av, eller alt som gir deg glede bare for å få høye tall på et ark? Nei, det er jo ikke det! Hva blir det igjen av oss da, da? Da blir vi tomme skall uten personlighet, alle sammen, og det er ikke bra på noen måte!

  Så: Kjære alle sammen: Slapp av! Jobb med skolen for deres egen del, for mye av det vi lærer er faktisk himla interessant og viktig, men ikke slit dere helt ut for å få de beste karakterene. Jeg vet at det finnes drøssevis av folk der ute som ikke blir fornøyde med 5+ og 6-, men jeg ber dere tenke én ekstra gang: Hvem gjør jeg dette for? Hvem er jeg? Hva vil jeg med dette? Så lenge man vet svaret på disse spørsmålene, tenker jeg man kommer ganske langt, men hvis man ikke vet det, kan det kanskje være lurt å finne det ut. For hvis man har et mål med det man gjør, og det man gjør er lystbetont, klarer man mye, mye mer!

  Derfor er det også viktig å ha noen ting i livet som BARE er lystbetonte. Som ingen forteller deg at du skal gjøre, men som du gjør fordi du elsker det, og synes det er gøy. Hva dette er, varierer masse fra person til person, men det er viktig at alle innser én gang for alle at det finnes viktigere ting enn karakteren og det prestasjonspresset vi legger på oss selv, eller andre legger på oss. Bare tenk: Hva er det vi husker når vi blir gamle? Er det hva vi fikk på prøva om den franske revolusjon i åttende, eller en hvilken som helst prøve, eller er det hvordan ungdomstiden vår var? Hva slags musikk vi hørte på? Hvem vi tilbrakte dagene sammen med? Hva vi gjorde på fritiden? Jeg tror alle greier å besvare det spørsmålet ganske greit...

  Ok. Nå ble det mye, her. Beklager.
  Bare én siste ting: Jeg vil du skal huske på alt det du kan, og alt det du er, og at det er DET som betyr noe. Det er det som er deg, og det vil ingen noengang kunne sette karakter på.

  Jeg vil gjerne avslutte med en linje fra et dikt som heter "Kunstneren" av André Bjerke. Synes det passet så fint her:

  "Mer nyttig enn alle de dødsens fornuftige nytter, er formen som føler, er bildet som ser, er tonen som lytter."

  Lykke til, alle sammen.
  Beklager alle skrivefeil. Rakk ikke lese gjennom.

  P.s.
  Dette er ikke skrevet som en oppfordring til å gi fullstendig blaffen i skolen. Det er skrevet for at noen av dere forhåpentligvis skal skjønne at det finnes viktigere ting enn karakterene, og prestasjonspresset, og at det ikke er så himla viktig som enkelte lærere skal ha det til.

 • Absolutt Ingenting ett år siden #1

  Wow! For et godt innlegg! ...Og for et viktig tema du tar opp her!!
  Til alle dere som klikker dere inn på denne og tenker: "Her var det mye å lese", og bare skroller ned for å se kommentarene, kan jeg si: LES DET! Du vil ikke angre!
  "The Black Queen" skriver så levende og godt, og h*n får virkelig frem budskapet i dette innlegget! Ja, det er kanskje langt, og det ser ut som om det er mye, men bare les det! Les det, og tenk over det.

  Tusen takk for et oppmuntrende og fint innlegg, "The Black Queen". Kommer til å ha det i tankene lenge!
  <3 <3 <3

 • The Black Queen ett år siden #2

  Tusen takk, Absolutt Ingenting!
  <3

 • Trompet ett år siden #3

  Bra skrevet (-; Jeg går i åttende, og syns det er stress med karakterer. Denne uka har jeg to presentasjoner, en prøve og en innlevering, men etter å ha lest dette er jeg virkelig mye roligere! Tusen takk!

 • The Black Queen ett år siden #4

  Tusen takk, "Trompet"!
  Lykke til med presentasjonene, prøva, og innleveringa, men husk at det finnes viktigere ting, og ta deg tid til å slappe av! <3 <3 <3

 • Absolutt Ingenting ett år siden #5

  Anbefaler innlegget ditt videre, hvis det går greit. :)
  Utrolig bra skrevet! Alle burde lese det!!

 • heihei04 ett år siden #6

  wow, dette hjalp:) Takk

 • The Black Queen ett år siden #7

  Så bra at det kunne komme til nytte. :)

  ... Og Absolutt Ingenting: Det var bare hyggelig at du anbefalte det videre. Tillater meg selv å ta det som en kompliment, jeg. :) Tusen takk. <3

 • La musique 11 måneder siden #8

  Wow, for et fantastisk innlegg!
  Tusen, tusen takk!
  Håper alle får lest det før skolen starter.
  Tror det kan hjelpe veldig mange å huske på hva som virkelig er viktig.
  Igjen: Tusen takk!

 • Sweetie 11 måneder siden #9

  Elsker dette innlegget...❤❤

 • The Black Queen 11 måneder siden #10

  Så bra at det kunne komme til nytte! <3 :)

 • Loveheart 10 måneder siden #11

  Veldig bra innlegg!

 • The Black Queen 9 måneder siden #12

  Åh, så bra at du likte det! Det ble jeg veldig glad for å høre! :) <3

 • Absolutt Ingenting 9 måneder siden #13

  Tenkte jeg bare skulle kommentere her, så det kommer opp på oversikten over nylig kommenterte innlegg.
  Synes det er så bra og viktig, og håper så mange som mulig kan få lest det. Det hjalp meg noe enormt.
  The Black Queen (fint navn): Du aner virkelig ikke hvor mye dette innlegget har hjulpet meg. Jeg har lest det utallige ganger, og kommer alltid tilbake hit og leser det om jeg føler skolen tar over for mye av livet mitt.
  Tusen takk!

 • The Girl 8 måneder siden #14

  Utrolig flott skrevet! Jeg er veldig imponert og det var veldig fint å lese. Jeg går selv i åttende klasse og jeg vet at karakterene ikke teller, men jeg har lissom ikke fått det inn i hodet mitt før nå. Dette innlegget hjalp meg til å forstå at jeg også må sette av tid til det jeg liker å gjøre. Du har helt rett i hva vi kommer til å huske som gamle. Tusen takk!

  Fikk forresten innlegget anbefalt av Absolutt Ingenting. H*n har også hjulpet meg og da h*n anbefalte å lese dette innlegget kjørte jeg på. Og h*n hadde helt rett. Dette tror jeg kan komme til god hjelp!

 • The Black Queen 5 måneder siden #15

  Hei! Nå er det lenge siden jeg har vært innom her, altså.
  Deg først, "Absolutt Ingenting": Jeg er veldig glad for at du liker innlegget mitt så mye. Synes det er utrolig hyggelig at du setter så pris på det. Siden du nevnte at du syntes jeg hadde et fint navn, kan jeg si at det er en del av tittelen til sangen "The March Of The Black Queen" (Jeg synes det er en fantastisk sang) av bandet Queen. Så nå vet du det. ;)

  ...Og "The Girl": Så bra at du også likte innlegget mitt! Jeg synes selv det er et veldig viktig tema å ta opp, og blir så glad når folk faktisk gidder å lese det. (det er jo litt langt og sånn...) Tusen takk.<3
  Håper alt går bra med deg. <3

 • The freak 4 måneder siden #16

  Har besvimt for eg er så stressa å etter det skjedde har eg vert veeeldig dårlig og karakterene mine har synket noe sykt eg går i 8. Å til jul hadde eg 4,7 i snitt, alle sier eg er engle barn og alltid får gode karakterer men det er ikke sånn eg føler det.

 • Fjellkatten 2 måneder siden #17

  DETTE JALP SÅ MYE! Gruer meg til USkolen, men går bare i 6 (skal begynne i 7 dette året) MEN GRUER MEG BARE TIL PRØVER UTEN KARAKTERER! BLE SÅ STRESSA EN GANG PGA EN ENGELSK PRØVE SÅ JEG MÅTTE GÅ UT OG PUSTE! (Pustepause)

 • OLE én måned siden #18

  Det innlegget tok vel ✌litt✌ lang tid og skrive

 • The Black Queen én måned siden #19

  Det er godt å høre at innlegget mitt kan hjelpe dere. <3 Jeg skulle gjerne ha lest dette selv for et par år siden. Da hadde jeg kanskje skjønt at det finnes viktigere ting enn karakterer...
  Du har helt rett, OLE. Det tok en god stund å skrive innlegget, men jeg tenkte at hvis det kunne være til hjelp for noen, så er det verdt å bruke litt tid på det.