Temasider /  Vold og overgrep / Vold - Hva er det?
Dekorbilde grønn strek

Vold - Hva er det?

Vold kan være ett litt vanskelig ord fordi det er så mye som er vold. Her er en liten liste over hva vold er:


Fysisk vold: Er handlinger hvor noen skader deg eller gjør noe med kroppen din som gjør vondt. Det kan være slag, spark, dytting, klyping, lugging, biting, ta kvelertak eller liknende.

Psykisk vold: Er handlinger hvor noen sier ting til deg eller oppfører seg på en måte for å skremme/kontrollere deg. Det kan være å true noen, si sårende ting, ignorere deg, komme med trusler, oppføre seg truende og liknende.

Materiell vold: Er når noen knuser ting, river ting i stykker, slår i dører eller vegger. Det er for eksempel materiell vold når du blir skremt eller trist hvis noen har ødelagt noe du var glad i med vilje.

Seksuell vold: Er når noen gjør noe seksuelt med kroppen din som du ikke ønsker. Det kan for eksempel være at de tar på tissen, rompa eller puppene dine uten lov. Seksuell vold kan være hvis noen presser deg til å ha sex, ha sex på en måte du ikke vil, å bli voldtatt, bli presset til å se på andre som gjør seksuelle ting, eller at noen tar på deg uten at du vil. Seksuell vold kan også være hvis noen tar bilder av deg naken eller tvinger deg til å gjøre noe seksuelt med deg selv eller andre.

Latent vold: Latent kan betyr noe som ligger litt skjult eller som "ligger i lufta". Latent vold er når du går rundt og er redd for å bli utsatt for vold. Har du blitt utsatt for vold eller blitt truet før, så blir du ofte redd for at det kanskje kan skje igjen. Ofte vil mange bli forsiktige og gå på "tå hev" hjemme for å unngå at noe skal skje.

Blir du utsatt for vold eller kjenner noen som blir utsatt for vold er det viktig at du sier ifra. Ta gjenre kontakt med Kors på halsen på chat, mail eller telefon så kan vi hjelpe deg med å finne ut hvem du skal kontakte.