Temasider /  Rusmidler / Tobakk
Dekorbilde grønn strek

Tobakk

Både snus og sigaretter er tobakksvarer som er veldig skadelig for helsa.


En av grunnene til at tobakken er så farlig, er at den inneholder nikotin. Nikotinet gjør deg avhengig og gjør det veldig vanskelig å slutte.

Snus

Flere og flere har begynt å snuse i stedet for å røyke. Selv om undersøkelser viser at snus generelt er bedre enn røyk på grunn av fraværende tjære, så er det mange grunner til ikke å begynne å snuse. Snus inneholder også nikotin og er like vanedannende som røyk.

Hvorfor begynner man?

Ungdommer som begynner å røyke har oftest venner som allerede gjør det. Vanligvis starter det med en røyk av og til, så blir det oftere og oftere – og plutselig er man blitt avhengig. Noen blir lettere avhengige enn andre.

Rollemodeller

En grunn til at mange opplever tobakk som noe positivt er at idolene deres røyker eller snuser. Idoler er rollemodeller – folk som man ser opp til. Dette kan være venner, foreldre og/eller andre du ser opp til. Det helten din gjør tenker du kanskje er ganske kult, og da er det lett å ville prøve selv.

Tilhørighet

Andre begynner å røyke eller snuse fordi de vil vise at de tilhører en spesiell gruppe eller en type mennesker. Tobakken er for mange et bevis på at man er uavhengig, voksen og kan gjøre hva man vil. Dette kan bli tolket som opprør eller en måte for unge å tøye grensene sine.

Noen grunner til å la være!

Selv om du kanskje allerede vet at det er dumt å røyke/snuse, så kommer vi likevel med noen grunner til å la være å begynne eller slutte:

  • Det koster mye penger. Hvis du ikke bruker pengene på tobakk, så har du mye mer som du kan bruke på andre ting du ønsker deg.

  • Mange mener at røyk lukter vondt og at snus ser lite pent ut.

  • Huden holder seg mer rynkefri og tennene hvitere hos de som ikke røyker/snuser.

  • Kroppen holder seg i bedre form og det er lavere risiko for å utvikle kreft.

  • Du setter et godt eksempel for de rundt deg!

Livsfarlig røyking

I tillegg kan jo dette være et lite argument: Omtrent halvparten av dem som røyker daglig i mange år, dør av sykdommer som skyldes røykingen. I Norge dør 5 100 mennesker hvert år på grunn av røyking (2013). Mange rammes også av sykdommer som gir store helseplager og redusert livskvalitet i den tiden de har igjen å leve.