Temasider /  Selvmord / Kjenner du noen med selvmordstanker?
Dekorbilde grønn strek

Kjenner du noen med selvmordstanker?

Synes du det er vanskelig å snakke med noen om selvmordstanker? Det er ikke farlig, og du kan gjerne øve deg litt her først.


Det er ikke farlig å snakke om selvmordstanker. Hvis du tror at en du kjenner går med slike tanker, trenger du ikke være redd for å spørre. Fortell at du er bekymret, og at du gjerne vil snakke. Når du spør gir du personen mulighet til å snakke om det, du kan ikke få noen til å tenke på selvmord som ikke har tenkt på det allerede.

Det beste du kan gjøre er å lytte, være tålmodig og forståelsesfull. Du trenger ikke løse problemene. Hvis personen sier at han eller hun har tenkt å ta livet sitt, kan du gjerne spørre om når og hvordan. Hvis personen har konkrete planer, er det viktig å si ifra til en voksen eller tilkalle hjelp. Du skal ikke ha ansvaret alene. Selv om personen sier du ikke skal si det til noen, er det likevel lov å gjøre det! Du kan forklare at du er bekymret og at dere trenger hjelp.

TIPS: Er du bekymret for noen eller synes det er vanskelig å snakke om? Du kan ringe Kors på halsen for å få hjelp. Hvis vi har stengt, kan du ringe Kirkens SOS eller Mental Helse. Hvis du tenker at det haster, ring til legevakt 116 117 eller nødnummeret 113.

Universitetet i Oslo har mer informasjon om hvordan du kan hjelpe andre med selvmordstanker.