Temasider /  På nett og mobil / Tips for å være trygg på nett
Dekorbilde grønn strek

Tips for å være trygg på nett

Tenk før du taster, unngå problemer på nett. Her får du fem gode råd du bør følge når du er på nettet.


  1. Tenk før du taster! (Når du har trykket er det for sent å komme på bedre tanker). Hva vil jeg med dette? Hvem kan se det? Kan det feiltolkes? Utsetter jeg noen for noe ubehagelig? Vil det sette meg selv i fare? Hva skjer hvis jeg ikke trykker? Er det kanskje like greit å la være?

  2. Ikke legg ut informasjon om deg selv som kan misbrukes eller spres. For eksempel telefonnummer, boligadresse, mailadresse, fødselsnummer eller intim informasjon og bilder. Du kan bli oppsøkt av uvedkommende og/eller få uønsket informasjon.

  3. Du bestemmer over deg! Sett grenser for deg selv og hva du aksepterer at andre skal vite om deg. Tenk over hva du har lyst til at alle skal kunne se. Hva er det ok at andre ser og hva er ikke ok? Gi beskjed til venner dersom du ikke vil bli tagget eller nevnt på facebook eller liknende.

  4. Ikke alt du ser på nett er sant. Vær kritisk til det du leser og ser og ta ikke alt for god fisk.

  5. Snakk med en voksen. Hvis du opplever noe ubehagelig eller er usikker på noe som skjer på nett, så snakk med en voksen. Foreldre, lærere, helsesøster eller Kors på Halsen. Meld fra hvis du opplever krenkende eller ulovlig oppførsel på nett.