Temasider /  Kropp og helse / Spiseforstyrrelser
Dekorbilde grønn strek

Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser er å ha et forstyrret forhold til mat, kropp og følelser. Vanligst er anoreksi, bulimi og tvangsspising.


Spiseforstyrrelser er noe man kan bli helt frisk av. For å bli frisk, må mange ha hjelp fra profesjonelle.

Hva er spiseforstyrrelser?

Det er lett å bli påvirket av de skjønnhetsidealene som blir presentert i media – gjennom TV, reklame og magasiner. Mange ender opp med å føle seg mislykket i sin egen kropp fordi de ikke ligner på idealene sine. Flere unge forsøker derfor å slanke seg for å passe inn. Når man er ung er det vanlig å føle seg misfornøyd med egen kropp eller vekt i perioder. Likevel behøver ikke dette bety at man har en spiseforstyrrelse.

For noen vil slanking kunne ende opp i en spiseforstyrrelse. En spiseforstyrrelse handler om å takle vanskelige følelser gjennom mat, enten ved at man spiser alt for lite eller alt for mye for det kroppen trenger. Når tankene, følelsene og handlingene i forhold til mat, kropp og vekt går ut over hvordan du lever og har det i hverdagen, så kan det være at du har en spiseforstyrrelse. Det kan ramme både gutter og jenter.

Tre typer spiseforstyrrelser

Det finnes tre typer spiseforstyrrelser, anoreksi, bulimi og overspisingslidelse. Grensene mellom de tre kan være uklare. Derfor finnes også diagnosen EDNOS (Eating Disorder Not Otherwise Specified) som på norsk heter uspesifisert spiseforstyrrelse.

Anoreksi

Anorektikere har ofte en intens frykt for å legge på seg. Mange bruker også trening for å forbrenne mest mulig kalorier. Anoreksi kan ofte få et veldig synlig uttrykk ved at personen som lider av det, blir veldig tynn. Det er vanlig å benekte at man har tilstanden.

Bulimi

Bulimi innebærer å overspise for så å kaste opp, misbruke avføringstabletter, gjennomføre fasteperioder eller overdrive trening. Personen med bulimi spiser hva han eller hun regner som for mye, det kan være tre brødskiver eller ti brødskiver, etterfulgt av å kaste opp. Man spiser når man har behov for å finne ro eller trøst og for å drukne vonde følelser. Bulimikere kan gjerne være normalvektige.

Overspisingslidelse (tvangsspising)

Overspisingslidelse (tvangsspising) innebærer å spise selv om man ikke er sulten. Mens en med bulimi kaster opp maten som han eller hun overspiser, vil en med overspisingslidelse beholde den maten han eller hun spiser. Spisingen blir et forsøk på å dekke andre behov enn sult. En som lider av overspisingslidelse kan være overvektig, men vil også kunne holde vekten nede ved å slanke seg eller sulte seg i perioder.

Hvordan bli frisk?

Hvis du mistenker at du har, eller kjenner noen som har en spiseforstyrrelse finnes det mange du kan ta kontakt med for å få hjelp. Det kan være legen din eller helsesykepleier på skolen. Det første steget på veien til å bli frisk, er å innse at du har en spiseforstyrrelse. For å bli frisk er det nødvendig å forstå hvorfor man begynte å misbruke mat. Dette kan være vanskelig fordi du da må ta tak i de vonde følelsene inni deg. Det kan ta tid å komme seg gjennom en spiseforstyrrelse. Da er det fint å tenke på at det går an å bli helt frisk og at det er mange der ute som forstår hva du går gjennom. Du er ikke alene.

Mer info

Du finner mer informasjon på hjemmesiden til IKS - Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser eller ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser.