Temasider /  På nett og mobil / Spilleavhengighet
Dekorbilde grønn strek

Spilleavhengighet

Man kan bli like avhengig av dataspill som av alt mulig annet.


Spill på nett kan være alt fra sjakk eller vedding med penger, til en sosial aktivitet der du møter folk med samme interesser som deg selv. De fleste har det gøy med spill, og klarer å begrense seg.

Dataspillavhengiget

Men den største spilleavhengigheten for unge er knyttet til dataspill. Spesielt er online-rollespillet World of Warcraft (WoW) kjent for dette problemet. De som er avhengige spiller hele dagen, og klarer ikke løsrive seg fra skjermen. Det betyr ikke noen økonomisk krise, men for mange kan det konstante behovet for å spille dataspill til slutt "ta over" hele livet.

Gambling

Pengespill blir et stort problem når personene spiller bort mer enn de har råd til å tape. Det kan få store følger for livene deres. Det er vanlig at de spilleavhengige forsøker å rette opp skaden ved å spille mer, i en meningsløs tro på at lykken vil snu. Dette ender ofte med at problemene bare blir større. Vinner man, spiller man gjerne bort pengene i et forsøk på å vinne enda mer - fordi gevinsten ofte sees på som et bevis på vinnerlykke.

Faresignaler

Hvis du kan svare ja på flere av disse spørsmålene, er det et varsel om at du bør søke hjelp:

  • Går spillingen ut over venner, familie, hobbyer eller skolen?

  • Bruker du stadig mer tid på spillet?

  • Klarer du ikke la være å spille?

  • Lyver du om hvor mye du spiller?


Hos Barnevakten har de skrevet mer om å spille på nett, problemspilling og spilleavhengighet.