Temasider /  Kropp og helse / Søvn
Dekorbilde grønn strek

Søvn

Å prioritere å få nok søvn er viktigere enn mange tror. Kroppen og hjernen din er avhengig av søvn for å fungere godt.


Søvn er like viktig for god helse som aktivitet og ernæring. Å streve med søvn er likevel noe de fleste opplever i perioder av livet. Kanskje har du også opplevd å ikke få sovet nok?  Eller at det er noe du tenker på som gjør det vanskelig å få sove? Under finner du tips til gode søvnvaner som du kan teste ut, hva som er anbefalt søvnmengde for din alder og hvor du kan få hjelp hvis du sliter med å få sove eller få nok søvn.

Hvorfor er søvn viktig?

Visste du at vi sover ca. 1/3 del av livet vårt? Mens vi sover skjer det en opprydningsprosess i hjernen, og søvnen gir oss energi og gjør oss klare til å ta fatt på en ny dag. God søvn gjør at du blir opplagt, mer balansert i humøret og gjør at det blir lettere for deg å konsentrere deg. Dårlig søvn har motsatt effekt, og hvis du sliter med søvnen over tid kan det få deg til å føle deg utmattet og trist og i noen tilfeller føre til depresjon. Søvn er viktig for læring fordi den hjelper oss med å lagre minnene våre i langtidshukommelsen. Søvn gjør oss også mer motstandsdyktig mot sykdommer. Det er derfor viktig å snakke med noen og søke hjelp hvis du har problemer med søvnen din.

Hvor mye trenger du?

Anbefalt søvnlengde for barn 6-13 år er 9-11 timer, men alt mellom 7-12 timer regnes som normalt. Anbefalt søvnlengde for barn 14-17 år er 9-11 timer, men alt mellom 7-11 timer regnes som normalt. Selv om dette er anbefalt søvnmengde er det viktig å huske at det kan være store individuelle forskjeller på søvnbehovet fra person til person.

Hva kan du gjøre for å få bedre søvn?

Søvn reguleres hovedsakelig av tre forhold; oppbygget søvnbehov (hvor lenge det er siden sist du sov), døgnrytmen din (når du legger deg og når du står opp) og dine vaner og hva du gjør. Under får du noen tips til hva du kan gjøre for å få bedre søvn basert på de tre faktorene over. Du kan teste ut litt forskjellig og se om det er noe som funker for deg:

  • regelmessig fysisk aktivitet, men unngå kraftig trening de siste timene før sengetid
  • prøv å ikke sove på dagtid (eventuelt bare en kort hvil i 20 minutter)
  • ikke opphold deg i sengen mer enn når du sover, eventuelt har sex
  • stå opp til omtrent samme tid hver dag
  • få minst 30 minutter med dagslys daglig, gjerne om morgenen
  • prøv å unngå å skru på mye lys hvis du må opp om natten
  • unngå kaffe, te, cola og energidrikker (koffeinholdige drikker) etter klokken 17
  • prøv å være passe mett, unngå å være sulten eller å spise et stort måltid ved sengetid
  • bruk soverommet og sengen til søvn, ikke til skole, mobil, PC, nettbrett
  • lag deg et sengetidsrituale som passer deg: Ta deg litt mat og drikke, en varm dusj, pusse tenna, dempe lyset og lese litt bok i sengen, kan for eksempel være én variant
  • sørg for mørke, ro og litt kjølig temperatur på soverommet. Bruk eventuelt maske og ørepropper
  • prøv å ikke se på klokka hvis du våkner om natten
  • lær deg en avspenningsteknikk, bruk den hvis du ikke får sove; f.eks. telle baklengs fra 1000
  • å ta et varmt bad eller en varm dusj før sengetid kan virke beroligende
  • hvis det er noe du tenker på som gjør at du ikke får sove – kan det hjelpe å snakke med noen om det

For noen er det tanker som dukker opp om natten som gjør at det blir vanskelig å få sove. Det er lett og bli liggende å kverne på tankene og ofte kjennes det ut som at det som er vanskelig vokser. Da kan det være lurt og snakke med noen om det. Kanskje er det noen voksne rundt deg du kan fortelle om de tankene som dukker opp om natten? Noen ganger trengs det også mere omfattende veiledning og hjelp for å få sove. Hvis du sliter med å få nok søvn, kan det være lurt å f.eks. snakke helsesykepleier på skolen, på helsestasjonen eller bestille en time hos fastlegen din. Det finnes heldigvis mye bra helsepersonell med kunnskap om søvn som kan være til god hjelp.

Husk at du alltid kan snakke med Kors på halsen om alt helt frem til kl.22.00 om kvelden på chatt eller telefon. Du kan også bruke oss til å lufte tankene dine før du legger deg. Dersom det er noe du tenker på som gjør at det er vanskelig å få sove utenom åpningstiden vår, kan du alltid sende oss en mail eller bruke Forum.

Les mer om søvn og få flere gode tips til gode søvnvaner på Ung.no

Hvis det blir veldig vanskelig å være alene med tankene dine midt på natten, finnes det også døgnåpne tjenester:

Kirkens SOS

Mental helse