Temasider /  Sommer og ferietid / Solvettreglene

Solvettreglene

Sola er bra, sola er toppen! Men som med alt annet som er godt og fint – det er lurt ikke å overdrive solingen!


Mange forbinder sol med sunnhet og helse. Etter en ferie med mye friluft og sol, føler man seg ofte opplagt og klar til nye utfordringer. Men for at sola skal gi deg glede og overskudd, må du ta noen forholdsregler.

Her er de viktigste solvettreglene:

1. Ta pauser fra sola – ikke bli solbrent

Nyt sola, men ikke for lenge av gangen. Din beste solbeskyttelse er å ta noen pauser fra sola når den er på sitt sterkeste (kl. 12-15). Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse

Beskytt deg med klær, noe på hodet og solbriller. Sol deg forsiktig, særlig hvis du er vinterblek. Har du lys hud og rødt eller lyst hår, er solbeskyttelse ekstra viktig.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud

Skygge og klær beskytter best, og solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. Smør deg med solfaktor 15 eller høyere før du går ut. I solrike land bør du bruke minst faktor 30. En håndfull krem til en hel kropp må til for å få faktorbeskyttelsen som står på solkremen. Har du badet, svettet eller tørket bort kremen, bør du smøre deg på nytt.

4. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft

Jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen for hudkreft.

 

Husk at sol i små doser er det beste for deg og huden din!

 

Kilde: Solvett.no (Kreftforeningen)