Temasider /  Identitet / Skeiv?
Dekorbilde grønn strek

Skeiv?

Ikke alle gutter forelsker seg i jenter, og ikke alle jenter forelsker seg i gutter.


Det er mange andre måter å uttrykke kjærlighet på og mange begreper på dette. Det å kalle seg skeiv betyr at man har et skeivt syn på det tradisjonelle samfunnet, der det typiske kjærlighetsforholdet er heterofilt (mann + kvinne), og en familie består av en mor og en far.

Hvem forelsker du deg i?

Noen forelsker seg i andre av samme kjønn (homofile og lesbiske). Andre blir mer tiltrukket av personligheten som ligger under, uansett kjønn. Noen er født som jenter, men kjenner at gutterollen passer dem bedre. Og atter andre forelsker seg nesten aldri, og synes ikke at det å ha kjæreste er så viktig.

  • Lesbisk: Når jenter vil være kjærester med andre jenter kaller vi dem lesbiske.

  • Homofil: Gutter som forelsker seg i andre gutter. Ordet betyr å elske det som er likt.

  • Bifil: Du kan forelske deg i både gutter og jenter – kjønn betyr mindre. Bifile bryter med tradisjonell tenkning om homo- og heterofile, og kan derfor oppleve diskriminering i begge miljøer.

  • Transperson: Ikke alle synes kjønnsroller er viktige, og ikke alle trives med det biologiske kjønnet man er født med. Transpersoner kan sette fokus på dette ved å bryte mønsteret, for eksempel gjennom at menn kler seg i kjoler og høyhælte sko. Man kaller det transseksualitet dersom det kjønnet du er født med, ikke stemmer over ens med hvordan du føler deg. Noen kan trenge hormonbehandlinger og til og med operasjoner for at kjønnet skal stemme overens med identiteten.

Følelser og identitet i forandring

Det går også an å skifte kjønnsidentitet gjennom livet. Selv om du blir tiltrukket av jenter i ungdommen kan det også være at du forelsker deg i en mann senere i livet. Hvilken betegnelse du setter på kjærlighetsforholdet ditt får være opp til deg.

Mange har forventninger til at homofile og lesbiske er sånn og sånn, men sannheten er at alle er forskjellige. Heldigvis har forholdet til kjønn forandret seg gjennom tidene. Likestilling er et mål de fleste gruppene i samfunnet jobber for, og nå er det mer akseptert å kalle seg skeiv. Likevel er det også her i landet grupper som har store fordommer mot skeive.

Kjenner du deg skeiv?

Få hjelp og støtte hos følgende organisasjoner: