Temasider /  Forhold og relasjoner / Sex for første gang?
Dekorbilde grønn strek

Sex for første gang?

Hvem bestemmer over kroppen din og når du skal debutere? Mange lurer på når det er vanlig å ha sex for første gang.


I stedet for å lure på når andre gjør det, er det viktigere å spørre deg selv om du er klar for det.

Respekt for grenser

"Hvor går grensa?"

Når man når en viss alder, begynner man å bli nysgjerrig på andres kropper. Man begynner å interessere seg for andre seksuelt, og begynner å kjenne etter og utforske om man liker jenter eller gutter, eller kanskje begge deler. Dette er helt normalt og en del av det å bli voksen. I denne alderen hender det at interessen vises gjennom at guttene begynner å ta jentene på rumpa eller puppene, mens jentene kanskje slenger kommentarer etter guttene.

Mange voksne synes ofte det er vanskelig å håndtere slike situasjoner, og unge jenter kan av og til høre at "gutter er gutter" eller "hvis han erter deg eller klår på deg betyr det bare at han er interessert". Det er verken spesielt smart av de voksne, eller okei for deg å få sånne tilbakemeldinger, hvis du har sagt fra om dårlige opplevelser.

Selv om noen er interessert i deg, betyr det ikke at det er greit å ta seg til rette og klå, beføle eller kommentere kroppen din. Du bestemmer over din egen kropp og har rett til å si fra hvis du føler deg tråkket på. Liker de det ikke og fortsetter, så har du rett til å få hjelp av de voksne.

Er du klar?

"Jeg har en kjæreste som vil ha sex med meg, men det vil ikke jeg"

Hvis kjæresten din vil at dere skal ligge sammen og du ikke er klar for det, må du si nei. Hvis kjæresten din ikke liker det, så er det kanskje ikke denne kjæresten du skal debutere med? Det er utrolig viktig at du selv kjenner etter hva du vil, og ikke gir etter for press. Det kan det hende du vil angre på.

Det kan være lurt å snakke sammen om hva dere ønsker. Kanskje viser det seg at kjæresten din heller ikke egentlig er klar for det, men at han eller hun føler et press fra vennene sine om "å gjøre det"? Ikke la deg presse av andre. De kan ikke vite hva som er best for deg. Det vet bare du selv.

Når du er klar for sex

Når du - eller det vil si begge - er klare, er det viktig at dere er enige om hvordan dere skal gå fram og hva som er greit å gjøre og ikke. Det er ikke bare samleie som er sex, men også mange andre ting. Å kysse, kose med og ta på hverandre, fingre og suge er også måter å være intime og ha sex på. Onanering kan gjøre deg bedre kjent med deg selv, og gjøre deg tryggere på hva som er godt for deg. Snakk om hva dere liker og ikke, og si fra om du kommer til en grense hvor noe ikke er greit for deg, så blir opplevelsen bedre for dere begge. Les gjerne mer på ung.no

Sex med en venn?

Har du sex med en person som ikke er kjæresten din? Mange har det, men husk at slike forhold også bør følge noen regler så dere ikke ender opp med å såre hverandre. Les mer om dette på ung.no.

 

Sitater og kilder: forum i korspåhalsen og ung.no