Temasider /  På nett og mobil / Mobilvett
Dekorbilde grønn strek

Mobilvett

Med mobil kan du kontakte foreldrene dine, lage avtaler og sende SMS eller MMS til venner. Og du er tilgjengelig døgnet rundt.


Undersøkelser viser at nesten alle over 12 år har egen mobiltelefon.

Superpraktisk!

Mobilen gjør at du kan ha kontakt med foreldrene dine, lage avtaler og sende tekst- eller bildemeldinger til venner. Den gjør at andre kan få tak i deg når som helst og hvor som helst. Det synes mange er bra og utrolig praktisk.

Full av privat informasjon

Mobilen er ikke lenger en dings du kan ringe med, og som bare inneholder en adresseliste med telefonnummer. Den er i tillegg proppfull av private meldinger, bilder, linker og kanskje personlige notater og planer. Mange får et veldig nært forhold til mobilen sin, der de har lagret viktige beskjeder og bilder av dem man er glad i. Ville du lagt fra deg lommeboka di på samme måte som du lar mobilen ligge og slenge?

Alltid "på"

Fordi mobilen har så mange positive sider, er det lett å glemme at den kan misbrukes. At du er så tilgjengelig for vennene dine, gjør at du også blir det for folk du ikke kjenner, som du kanskje ikke har lyst til å ha kontakt med. Har noen navnet ditt, kan de lett finne nummeret ditt og få greie på hvor du bor. Mange ungdommer får sms fra fremmede etter at de har lagt igjen navn eller mobilnummer på en nettside eller en chat.

Truende meldinger og vond stillhet

Noen misbruker mobilen og gjør ting som får andre til å føle seg mobbet eller uthengt. For eksempel er det både ekkelt og skremmende å få støtende eller truende tekst- eller bildemeldinger, eller å bli tatt bilde av når man ikke ønsker det.

En indirekte form for mobbing, er ikke å få svar når man sender sms, ikke å bli ringt til, eller ikke få tekst- og bildemeldinger når andre stadig får det. Å bli utelatt fra samtaler på chat eller grupper i sosiale medier, eller å bli fjernet fra kontaktlista til andre, kan også oppleves som en form for mobbing.

Vanskelig å oppdage

Slik digital mobbing foregår ofte i det skjulte. Mobbing med mobiltelefonen er vanskelig å oppdage for andre enn den som får meldingene. I slike tilfelle må du snakke med foreldrene dine eller en annen voksen som du stoler på. Mobbing skal aldri godtas.