Temasider /  Identitet / Min egen stil?
Dekorbilde grønn strek

Min egen stil?

Føler du press for å kle deg i de riktige merkene, følge moten og se ut på en bestemt måte?


Mange føle press på hva de skal kle seg i og hvordan de skal se ut. Skal man streve for å passe inn, eller kle seg slik man selv føler for, og da risikere å skille seg ut?

Press

Klær og mote betyr mye for veldig mange. For dem er det viktig å gå med de riktige klesmerkene og være oppdatert på moten. Kanskje fordi de selv liker det, eller kanskje fordi de føler at de må det for å passe inn. Og for å bli likt og akseptert av andre. De som føler seg veldig presset til å gå med de riktige klærne kan føle at de blir sett ned på, og at de ikke er bra nok hvis de ikke følger flokken. Noen har også et veldig sterkt ønske om å uttrykke sin identitet gjennom klær og utseende, eller skille seg veldig ut.

Andre tenker ikke så mye på det, og kler seg akkurat som de vil og i det de liker, og lar seg ikke påvirke av press. Kanskje blir de til og med respektert for å være seg selv, og for å være fornøyd med den de er?

"Stempel"

Det er veldig lett å få et "stempel" på seg bare pga av utseende og klær. Spesielt hvis man kler seg annerledes enn andre, eller ikke følger "kleskoden" der de er. Man kan oppleve å få et stempel som ikke stemmer overens med den man er i det hele tatt. Mange identifiserer andre mennesker på bakgrunn av klær og utseende uten å engang ha snakket med dem. Dette kan være utrolig slitsomt å forholde seg til.

Forskjellig i ulike miljøer

Noen steder er også kleskodene annerledes, og kanskje er det ikke særlig populært å kle seg i dyre merkeklær. Dette endrer seg også fra sted til sted, og mange opplever at verdiene endrer seg når de for eksempel kommer til en ny ungdomsskole eller videregående skole.

Vær deg selv?

Skal man være seg selv og gå i de klærne man selv syns er kule, selv om andre kan være uenige? Kan du bli akseptert og respektert for å gå dine egne veier, og for å være fornøyd med den du er? Kanskje får du lettere respekt fra andre dersom du viser for andre at du er trygg på deg selv og den du er, uavhengig av hva andre mener?

Husk på at det er DU som skal like den du er, og være komfortabel med deg selv.