Temasider /  Kropp og helse / Knuser myten om jomfruhinnen
Dekorbilde grønn strek

Knuser myten om jomfruhinnen

Vi har tidligere gjennomført kampanjer om temaet, men det er fortsatt kjempeaktuelt å knuse myten om jomfruhinnen.


Jomfruhinne logo

Hva vil det si å være jomfru?

Hva som menes med jomfru er det faktisk ganske mange ulike meninger om. Noen mener man er jomfru om man ikke har hatt penetrerende samleie, enten ved hjelp av en penis eller andre objekter, som for eksempel en dildo.

Andre mener man er jomfru om man ikke har onanert, altså stimulert kjønnsorganene sine, eller til og med andre sine.

Det er med andre ord et ganske komplisert tema, og da er det kanskje ikke så rart at myten om jomfruhinnen fortsatt eksisterer og lever i beste velgående.

Hva menes med jomfruhinne?

"Jomfruhinne" er det samme som skjedekrans. Dette er, i følge Store norske leksikon, en elastisk ringformet slimhinne like bak inngangen til skjeden hos jenter.

Alle har forskjellige skjedekranser. Dette illustreres i følgende bilde fra Sex og samfunn:

Skjedekrans

Denne skjedekransen har blitt omtalt som jomfruhinne fordi man trodde det var av en fysisk hinne som ville sprekke under første samleie og føre til blødninger.  

Man trodde også at en lege ville kunne se om denne hinnen var sprukket, og da om jenta hadde vært seksuelt aktiv, ved en undersøkelse av jentas underliv og vagina. Dette er ikke riktig.

Hvorfor opprettholdes myten om jomfruhinnen?

Ingen vet nøyaktig når og hvor myten om jomfruhinnen oppstod, men man tror at den kan være flere tusen år gammel. Flere miljøer fortsetter i dag å opprettholde denne myten. Men hvorfor?

Myten om jomfruhinnen brukes blant annet for å kontrollere unge jenters seksualitet. Den kan bidra til å begrense jenters frihet både når det gjelder valg av venner og fritidsaktiviteter. 

Mange jenter er redde for hva som kan skje om foreldre, venner og miljøet rundt finner ut at de ikke er jomfru lengre. De er redde for å å bringe skam på familien, og at folk skal snakke nedsettende om dem.

Kan en legeundersøkelse vise om en jente har hatt sex?

Nei! Ingen kan se om du har hatt sex eller ikke, hverken helsepersonell eller andre. Likevel truer eller presser noen foreldre med legeundersøkelse for å sjekke dette. Det kan være til stor belastning for de jentene det gjelder.

 

Les mer

Vil du lese mer om dette, kan du sjekke ut Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

 

Trenger du å snakke med noen om dette?

Ta kontakt med Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Her kan du være anonym, fortelle om det som bekymrer deg og få hjelp til hva du kan gjøre videre.

Åpningstider: mandag til fredag kl. 9-16
Telefon: 815 55 201
E-post: info.tvangsekteskap@redcross.no

Du kan også sende en melding på messenger via Røde Kors-telefonens facebookside.

 

Husk at du også kan snakke med oss i Kors på halsen om du er bekymret for deg selv eller andre. Mail, chat eller ring. Du kan også bruke forumet vårt for å diskutere temaet med andre på samme alder.

 

Kilde: Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse