Temasider /  Trygg på nett / Kildekritikk
Dekorbilde grønn strek

Kildekritikk

Hva er kildekritikk? Hvorfor er kildekritikk viktig? Hvordan være kildekritisk?


Hva er kildekritikk?

Kildekritikk er å ha et kritisk forhold til informasjon uansett hvor du finner den – at du vurderer om det du leser eller ser er riktig eller ikke. Kildekritikk brukes ikke bare når du skriver skoleoppgaver, det bør også være noe du tenker på når du leser noe om helse eller kropp, politikk og samfunnet eller historie. Det er også viktig å være kritisk til kilden når du leser nyheter, ser reklamer eller blar gjennom sosiale medier. På internett finnes det uendelig med informasjon og det kan være vanskelig å finne gode kilder og avsløre de usanne.

Hvorfor er kildekritikk viktig?

Ved å være kritisk til informasjon kan du bedre sikre at den kunnskapen du har er riktig. «Falske nyheter» kan se ut som ekte nyheter, men er basert på løgn eller kun utvalgt informasjon. Ofte finner du falske nyheter i sosiale medier hvor saken når mange mennesker. Falske nyheter kan ha som mål å påvirke deg, tjene penger eller skape forvirring. Å spre falske nyheter kan bidra til mer hat, rasisme og fordommer, og kan bidra til kriminalitet og vold.

Tidligere var det ikke så mange ulike kilder til nyheter, så de fleste så på eller leste de samme nyhetene. Falske nyheter, på blant annet sosiale medier, har vært med på å gjøre at vi ikke alltid stoler på de mest vanlige nyhetskanalene eller eksperter som uttaler seg. Da kan vi miste informasjon som kanskje er riktig og viktig.

Det er viktig å skille mellom det som er meninger og det som er fakta, særlig på sosiale medier. Vi har ytringsfrihet og kan uttale oss om det vi mener, men det er ikke sikkert at alle sine meninger stemmer med det som er sannheten. Når du er kildekritisk bidrar du til å stoppe at falske nyheter sprer seg til andre, og du kan være tryggere på at den informasjonen som du har og deler stemmer.

Hvordan være kildekritisk?

Det kan være vanskelig å vite om det du ser eller leser er sant eller ikke. Her er noen tips til når du skal vurdere om en kilde er troverdig eller ikke:

 

  • Undersøk hvem kilden er. Er det oppgitt referanser som viser hvor informasjon er hentet fra? Hvis forfatter eller referanser mangler, bør du være skeptisk.

  • Les hele saken, ikke bare overskriften.

  • Spør deg selv: Hva tror du var målet med å skrive saken? Kan det være noen skjulte motiver hvor forfatteren tjener penger eller oppnår noe ved at du tror på informasjonen?

  • Vekker saken følelser hos deg? Mange falske nyheter har som mål å skape reaksjoner. Når følelsene påvirker oss, kan vi bli mindre kritiske.

  • Sjekk informasjonen på flere steder. Om det stemmer i flere kanaler, kan du være tryggere på at informasjonen er riktig. Bilder kan også lyve. Finner du det samme bildet andre steder?

  • Virker det for godt til å være sant? Da er det dessverre ofte det.

 

Klarer du å avsløre desinformasjon og falske nyheter?

Test deg selv på  https://www.medietilsynet.no/mediebildet/slik-avslorer-du-falske-nyheter/

www.faktisk.no kan du få informasjon om falske nyheter som sprer seg på nettet

Du kan lese mer om kritisk medieforståelse på https://www.medietilsynet.no/mediebildet/kritisk_medieforstaelse/