Temasider /  Psykisk helse / Ensomhet
Dekorbilde grønn strek

Ensomhet

Alle mennesker i alle aldre kan føle seg ensomme i korte eller lengre perioder, og oppleve et savn etter sosial kontakt med andre.


Ensomhet kan ha mange årsaker, men det er også noe du kan gjøre med det.

Hvordan oppleves ensomhet?

For mange er den store frykten å være den eneste som ikke blir invitert på fest, eller å være den siste som står igjen når det skal velges lag i gymmen. Opplevelsen av å ikke være ønsket eller å ikke bli valgt er vond, og gjør at man føler seg alene i verden. Noen føler seg ekstra ensomme i perioder hvor det er forventet at alle skal være sosiale og ha det gøy, som for eksempel i helger eller ferier.

Man kan føle seg ensom også når man er sammen med andre. Når ingen forstår deg eller ikke en gang prøver å forstå deg. Dette kan føles enda mer ensomt enn faktisk å være alene.

Hvorfor er noen ensomme?

Noen havner i situasjoner som gjør at de kan føle seg veldig ensomme. Det å bli forlatt eller sviktet fører ofte til at man kjenner seg ensom. Det kan være når en kjæreste har slått opp, en venn eller venninne heller vil være sammen med andre, eller når for eksempel en av foreldrene blir syke eller dør.

Det er ikke nødvendigvis slik at den stille, sjenerte jenta i klassen, hun som aldri blir invitert på fest og ikke har så mange venner, er den som er mest ensom. Kanskje er det gutten som roper høyest og bestemmer hvem som er kule og hvem som ikke er det, som er den mest ensomme? Kanskje han tror han ikke har noen ordentlige venner og derfor prøver å ta kontrollen i klassen, slik at han ikke skal bli stående alene igjen? Kanskje han ikke har noen i familien han føler han kan snakke med?

Hva kan man gjøre?

Ensomhet er ofte usynlig. Dette er fordi mange skammer seg over å være ensomme og prøver å late som de ikke er det. Men ved å gjøre ensomheten synlig er det lettere å gjøre noe med den. Hvis man tør å innrømme at man føler seg ensom, opplever man kanskje at det er flere som har det på samme måte.

Det kan være lurt å prøve å fortelle det til foreldrene dine, eller en annen voksen som du stoler på, hvis du føler deg ensom. Helsepersonell på skolen, eller kanskje en lærer, kan også være til hjelp.