Temasider /  Korona / Enkel informasjon om Korona
Dekorbilde grønn strek

Enkel informasjon om Korona

Hva er Korona? Hva betyr symptom, karantene og restriksjoner? Hvordan smitter viruset og hva kan du gjøre? Les om det her!


Korona er et smittsomt virus som kom til Norge i februar 2020. Covid-19, Corona eller SARS-Cov-2 er andre navn på det samme viruset. Viruset ble først oppdaget i Kina, men har spredt seg til hele verden. Vi hører om Korona fra de vi kjenner, på nyhetene og på sosiale medier. Det finnes mye informasjon og mange har tanker om viruset og det som skjer i samfunnet vårt. Det kan være forvirrende hva de ulike ordene betyr og hvilke regler som gjelder akkurat nå.

Ordliste

Symptomer er opplevelsen av at noe er annerledes ved deg selv. For eksempel hoste, feber eller andre ting som du kjenner på kroppen. Symptomer kan være tegn på sykdom.
Karantene betyr å holde seg unna andre mennesker som du ikke bor med og helst holde seg hjemme. Det er forskjell på karantene og isolasjon, hvor du skal holde deg hjemme og unna all menneskelig kontakt. Når du er i karantene, kan du for eksempel gå tur.
Restriksjoner betyr begrensninger eller å unngå noe. Restriksjoner kan for eksempel være å begrense hvor mange mennesker som får lov til å samles eller hvor man har lov til å reise.
Vaksine skal beskytte kroppen mot viruset. Når vi får en vaksine, får vi stoffer i kroppen som oftest gjennom en sprøyte. Dette stoffet setter i gang prosesser i kroppen, som gjør at vi bli immune mot sykdommen, altså at vi ikke blir syke selv om vi får selve viruset i kroppen.

Slik smitter viruset

Korona smitter som oftest når vi er nærmere enn 1 meter til noen som er smittet i mer enn 15 minutter. Smitten kan spres ved:

 • Dråpesmitte fra munnen eller nesen når vi for eksempel hoster, nyser, snakker eller spytter
 • Kontaktsmitte når vi klemmer, håndhilser eller når vi tar på ting som en smittet person har berørt. Viruset kan overleve opptil flere dager på overflater som håndtak, lysbrytere eller lignende
 • Luftsmitte når vi står for nærme noen som er smittet og viruset holder seg i luften i en kort stund

Det kan være vanskelig å oppdage om man har fått Korona fordi symptomene kan ligne på vanlig forkjølelse eller influensa.

Noen vanlige symptomer kan være

 • Hoste eller sår hals
 • Tett eller rennende nese
 • Feber
 • Tung pust
 • Hodepine
 • Tretthet eller såre muskler

Hvis du kjenner på noen av symptomene trenger det ikke bety at du har fått Korona. Kanskje er er du litt sliten eller har blitt forkjølet. Det kan likevel være lurt å ta en test for å se om du har fått viruset. Det kan være litt kø når mange tester seg, men selve testen går fort og gir svar innen kort tid.

Når du har vært i kontakt med noen som har blitt smittet eller har vært på reise, må du kanskje teste seg eller være i karantene. Vi kan også ha Korona uten at vi merker det på kroppen vår og symptomene kan først komme flere dager etter at vi er blitt smittet.

Hva kan vi gjøre?

Korona er ikke farlig for de fleste mennesker, og er mindre farlig for unge enn for eldre. Alle kan få ulike effekter av viruset, men de som allerede har sykdommer eller som er eldre kan bli veldig syke - og i verstefall dø. Det er derfor viktig at vi bidrar til å hindre at smitten spres for å beskytte de som kan bli veldig syke. Restriksjonene endrer seg hele tiden, men vi kan likevel gjøre noen ting i hverdagen som bidrar til at færre blir smittet og at vi selv holder oss friske:

 • Vaske hender ofte og nøye. Bruk håndsprit når man ikke kan vaske hendene
 • Holde avstand både til folk som vi kjenner og ikke kjenner
 • Bruke munnbind når vi ikke kan holde avstand til andre
 • Begrense hvor mange mennesker vi har som nærkontakter
 • Tenk litt over hvor vi tar når vi er på butikken, bussen, skolen eller andre steder hvor det er mange mennesker
 • Ta en test om vi mistenker at vi er smittet eller har vært i kontakt med mange mennesker. En kan fint ha med seg noen en kjenner hvis man skal teste seg

Det er lov til å kjenne på at man er lei, redd, bekymret eller andre følelser. Husk at det kommer til å gå over, og snakk med noen om det som du tenker på.

Her har vi samlet lenker til sider hvor du vil finne god, trygg og oppdatert informasjon

På FHI (Folkehelseinstituttet) sine nettsider finner du oppdatert informasjon om Korona: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/

Helsenorge: https://www.helsenorge.no/koronavirus/

Folkehelseinstitututet: https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/

Helsedirektoratet: https://www.helsedirektoratet.no/tema/beredskap-og-krisehandtering/koronavirus

Regjeringen: https://www.regjeringen.no/no/tema/Koronasituasjonen/id2692388/

Ung.no: https://www.ung.no/korona

Har du sett Barnas Koronavettregler? Se dem på Kors på halsens YouTube-kanal

Ikke mist motet. Verden skal bli bra fra Korona.

Trenger du noen å snakke med? Husk at vi kan snakke med deg om alt! Ingenting er for stort og ingenting er for lite.