Temasider /  Rusmidler / Effekt av alkohol
Dekorbilde grønn strek

Effekt av alkohol

De fleste vil kjenne virkningen kort tid etter at de har drukket alkohol. Både hode og kropp begynner å oppføre seg annerledes.


Alkohol påvirker først og fremst hjernen, på en slags dempende og bedøvende måte. Fordi hjernen ikke lenger stopper deg fra å gjøre ting du ikke tør når du er edru, kan alkohol til å begynne med virke oppkvikkende. Når kroppen blir vant til rusen opplever mange å bli mer slappe.

Mister dømmekraften

Alkoholrusen kan forandre humøret, forsterke en stemning eller en følelse. Rusen kan også føre til at du husker mindre og at dømmekraften og konsentrasjonsevnen blir dårligere. Alkohol gjør at du tar større sjanser enn ellers, blir mer dristig og tøff. Har du drukket større mengder kan du bli ustø og sjangle fordi balansen blir dårligere, og bevegelsene blir klossete og man gjør feil. Etter hvert vil rusen gjøre deg trøtt og likeglad.

Promille

Alkohol blir tatt opp i blodet via magesekk og tarm. Rusen merkes etter rundt 10-20 minutter, som er tiden det tar for blodet å frakte alkoholen til cellene i kroppen. Vanligvis kan alkohol måles i blodet bare noen minutter etter man har drukket.

Mengden alkohol i blodet regnes i promille. 1,0 promille tilsvarer ett gram alkohol per liter blod. Promillen måler hvor påvirket man er, og kan måles nøyaktig på ånden og i blodet. Hvor sterk alkoholdrikk du drikker, hvor fort og om du drikker på tom mage avgjør promillen. Høyde og vekt spiller også inn.

Alkohol, i hele kroppen

Alkoholen finnes i alle kroppens celler kort tid etter at du har drukket. Hver eneste hjernecelle, muskelcelle og hudcelle vil inneholde alkohol når du drikker. Det samme skjer i alle cellene til et foster som er i livmoren til en gravid kvinne som drikker alkohol.

Konsentrasjonen av alkohol inne i cellene vil være omtrent den samme som i blodet. Har man 1,0 promille i blodet, har man det også i hjernen, huden, musklene, fosteret og så videre. Fra det øyeblikket du stopper å drikke, fortsetter likevel promillen å stige. Det tar nemlig litt tid fra man svelger, til alkoholen blir tatt opp i kroppen og cellene.