Temasider /  På nett og mobil / Deling av nakenbilder
Dekorbilde grønn strek

Deling av nakenbilder

Lurer du på om du skal sende et nakenbilde? Eller har et bilde havnet på avveie og du lurer på hva du skal gjøre nå?


Det ikke alle barn og unge som sender eller får nakenbilder. De som sender slike bilder gjør det vanligvis til en de stoler på.

For noen er nakenbilder en måte å vise tillitt på. Det kan kjennes som en fin måte å prøve seg fram med kjæresten. Andre ganger kan det være vondt og vanskelig. Kanskje hadde du egentlig ikke lyst til å sende bildet, eller du angret på det etterpå? Noen ganger er det også ulovlig. Her er noen gode tips til deg som sender eller får nakenbilder.

Hvilke regler gjelder?

Det er ikke lov å sende nakenbilder til noen som ikke har bedt om det, og det er aldri lov til å sende nakenbilder til noen som er under 16 år. Det er heller ikke lov å oppbevare eller dele nakenbilder av noen som er under 18 år.

Du kan lese mer om lover og regler på politiet sine sider: https://www.politiet.no/rad/trygg-nettbruk/delbart/

Når du er under 18 år er det ikke lov for andre å ha nakenbilder av deg, selv om du har sendt det frivillig. Der er fordi nakenbilder av noen som er under 18 år regnes som seksualisert innhold av barn.

Skal jeg sende bildet?

Noen ganger opplever du kanskje mas om å sende nakenbilder, fra noen du kjenner eller fra fremmede. Husk at ingen har krav på å få bilder av deg, selv om dere er kjærester eller den andre har sendt deg bilder først. Det er respektløst å fortsette å mase hvis du allerede har sagt nei.

Hvis bildet ikke er et nakenbilde eller seksuelt bilde er det likevel lurt å tenke på hva slags bilde du sender, hvem du sender det til og hvorfor du sender det. Et bra kontrollspørsmål er: Tåler jeg at dette bildet blir sett av andre enn jeg hadde tenkt?

Spør alltid om lov før du tar bilder av andre, og alltid før du sender et bilde videre eller legger det ut på nett. Det er ikke lov å ta bilder av andre uten at de vet det eller uten å ha spurt.

Hva kan jeg gjøre når et bilde er på avveie?

Når et bilde har kommet på avveie er det viktig å gjøre noe så raskt som mulig, slik at du kan få hjelp og kanskje få fjernet bildet igjen.

Få hjelp - snakk med noen!

 • Dersom du opplever noe ubehagelig i forbindelse med bilder eller filmer av deg selv, er det viktig at du forteller det til en voksen du stoler på. Det er lurt å gjøre det fort, fordi slike situasjoner ofte er vonde og stressende.
 • Kontakt en voksen du stoler på (f.eks. forelder, lærer, helsesøster, trener, forelder til en venn eller Kors på halsen), for å snakke om det som har skjedd. Bekymringene blir ofte mindre når du deler dem med andre. Diskuter livet på nett med andre ungdommer på forum.
 • Legg en plan for å mestre hverdagen. avtal tid til å tenke på det, skriv ned tankene dine eller snakk med noen

Ta vare på bevis

 • Det er også viktig å spare på bevis, selv om det du kanskje har mest lyst til, er å slette alt sammen.
 • Det kan være lurt å ta skjermbilde, som viser hva som har blitt delt, hvem som delte det, hvor og når.

Prøv å få bildet fjernet

 • Kontakt den som delte bildet. Det er også lov å ombestemme seg, og angre på et bilde du tidligere har godkjent. Når du sier fra, skal de som har lagt det ut fjerne det – selv om du sa ja da de la det ut.
 • Kontakt plattformen hvor bildet er delt. Du kan selv kontakte nettstedet for å få fjernet bilder og informasjon om deg selv. Blokker og rapporter brukere som presser deg til å sende bilder.
 • Be om hjelp fra www.slettmeg.no. De er gode til å veilede om sletting av informasjon eller bilder.
 • Be om hjelp fra politiet. Om du tror det har skjedd noe straffbart kan du gi beskjed til politiet på www.tips.kripos.no , eller du kan kontakte politiets nettpatrulje. De finner du på de fleste store plattformene, for eksempel på facebook.
 • Snakk med Kors på halsen når du trenger noen å dele tanker og følelser med, eller hvis du vil snakke med noen og kunne være helt anonym. Kors på halsen kan også hjelpe deg med å finne ut hva du skal gjøre nå og hvordan du kan få hjelp.

Bør jeg anmelde?

 • Er du i tvil om det har skjedd noe straffbart kan du anmelde saken til politiet.
 • Det kan være lurt å ta med seg en voksen, eller en venn, som du stoler på. Finn en voksen som virker!
 • Hvis du anmelder til politiet kan det hende at de oppretter en straffesak. Da vil du som er under 18 år bli avhørt på Statens barnehus av personer som har spesialutdannelse i å snakke med barn.
 • Det er ikke alltid politiet oppretter en sak på grunn av en anmeldelse. Det kan for eksempel være fordi de har for lite informasjon. Det kan likevel være viktig at du har anmeldt. Kanskje kan din anmeldelse være med på å gi politiet nok informasjon ved neste anledning.

Kilder:

https://medietilsynet.no/barn-og-medier/nakenbildepraten-og-pornopraten/

https://www.politiet.no/rad/trygg-nettbruk/delbart/