Temasider /  På nett og mobil / BRUK HUE
Dekorbilde grønn strek

BRUK HUE

Bruk Hue er en skoleturné om digital mobbing som er utviklet av Røde Kors (Kors på halsen), Telenor, Medietilsynet og BarneVakten.


Kors på halsen er med på Bruk Hue, Norges største kampanje mot digital mobbing. Sammen med Telenor, Medietilsynet og Barnevakten, prøver vi å gjøre en forskjell.

Kjenner seg igjen

Vi opplever at mange elever på ungdomsskolene vi har besøkt, kjenner seg igjen i det Bruk Hue tar opp. Det er nemlig så utrolig lett å si at man skal tenke seg om og bruke hue på nett, men ofte går det litt for fort – og plutselig har "skaden" skjedd.

Vanskelig å slette

Når bilder, filmer og tekst først har blitt lagt ut, kan det være veldig vanskelig å få det bort. Selv om du får fjernet det ett sted, kan det dukke opp andre steder. Vær derfor forsiktig med hva slags bilder du legger ut på forskjellige nettsamfunn eller sender på mobil. Og spør alltid om lov hvis du vil videresende eller legge ut bilder av andre.

Husk at:

 • Andre kan videresende

 • Andre kan laste ned og kopiere

 • Andre kan legge ut på nye sider

 • Kopier kan ligge på søkemotorer

 • Andre kan misbruke passordet ditt, så hold det alltid for deg selv

 

Si fra til en voksen!

Hvis du opplever mobbing eller trakassering på nett eller mobil, er det viktig å si det til en voksen du stoler på. Det kan være foreldrene dine, en tante, en lærer, helsesøster, en nabo eller en annen du har tillit til. Du kan også snakke med oss i Kors på halsen om det. Det kan av og til være flaut å vise fram et bilde, eller kanskje du til og med føler at du har litt skyld selv. Kanskje du er redd for å bli misforstått, få kjeft, bli overvåket eller nektet tilgang til nettet?

Uansett er kontakt med en voksen det aller viktigste du kan gjøre for å få slutt på det som er vanskelig. Kanskje du kan si det til en venn først, som hjelper deg med å snakke med de voksne?

Bruk hue!

Har du gjort noe dumt, tenk deg om og hjelp ved å si unnskyld og fjerne bilder og tekst der du har lagt det ut. Husk at når du skriver til noen på nett eller mobil, ser du bare en skjerm.

Et ord kan bety ulike ting avhengig av måten det er sagt på. På nett og mobil er det lett å si for mye, og du kan ikke høre om det er sagt med omsorg, humor eller med et lite stikk. Det er rett og slett fort gjort å glemme at du snakker til personer med følelser.

Tenk før du taster:

 • Ville jeg sagt dette ansikt til ansikt?

 • Jeg må ikke være hyggelig mot alle, men trenger jeg å være ekkel?

 • Kan det jeg synes er greit være alvorlig for andre?Kan det jeg sier bli misforstått?

 • Oppfører jeg meg på samme måte online som ellers i livet?

 • Respekter jeg andre menneskers privatliv?

 • Viser jeg respekt for andres meninger?

 • Respekterer andre meg og mitt privatliv?

 

Last ned Bruk Hue-appen

I Bruk hue-appen kan du som har opplevd eller opplever mobbing få tips og råd til hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv og andre. Du som ønsker å hjelpe noen som blir mobbet får tips til hva du kan gjøre, og du får råd om hvordan du kan få flere med deg til å bekjempe mobbing. Du treffer også Annsofi, Aksel Lund Svindal, Ingvild Isaksen og Tone Damli som alle har opplevd mobbing enten de har sett på, mobbet selv eller blitt mobbet. De forteller om sine opplevelser og hva som burde vært gjort annerledes.

Bli med å gjøre en forskjell.

Ta et standpunkt mot mobbing ved å sende kodeord BRUKHUE til 2244, (vanlig sms-takst) og last ned Bruk hue-appen, helt gratis. Du kan også besøke nettsiden til Bruk Hue.