Temasider /  Sommer og ferietid / Bøker for en regnværsdag

Bøker for en regnværsdag

Sommer er lesetid. Om regnet laver ned eller sola steiker, er det alltid tid for en god bok.


Sett deg i skyggen av et tre, gjem deg under dyna, flat ut på sofaen, få opp hengekøya – og fordyp deg i bøkenes verden!

For å gi deg en tjuvstart, har vi samlet et lite utvalg av barne- og ungdomsbøker. Her finner du de fleste ingredienser; sorg, sinne, sykdom, eventyr, realisme og forelskelse. Gå på biblioteket - eller gå på skattejakt i bokhylla hjemme! Du kan også låne ebøker på biblioteket.

Har du lest mange av disse bøkene? Ikke fortvil, men la deg heller inspirere til å lete videre. På biblioteket kan de masse om litteratur, og er ofte flinke til å anbefale gode bøker. Se også noen tips til andre linker nederst.

Skriv gjerne anmeldelse av din egen yndlingsbok på forum!

 

Noen klassikere

"Anne Franks Dagbok" av Anne Frank
13 år gammel begynte Anne Frank å skrive denne dagboka, som i tid strekker seg fra 14. juni 1942 til 1. august 1944. I boka forteller Anne om sin opplevelse av de to årene hun og hennes nærmeste levde i dekning for nazistene under den 2. verdenskrig. Boka gir et bilde av en tenåring, hennes tanker og følelser, drømmer og lengsler, og forventninger til fremtiden.

"Beatles" av Lars Saabye-Christensen
I denne romanen får du følge fire Beatles-frelste oslogutter, født i 1951, fra syvende klasse og frem til høsten 1972. På spranget inn i de voksnes verden, skyller dønningene fra ungdomsopprøret i Europa inn over dem.

"Sofies verden" av Jostein Gaarder
Sofie får flere mystiske brev med filosofiske spørsmål. Gjennom disse brevene får hun en innføring i filosofiens historie som starter med mytene om de første greske filosofene, helt opp til middelalderens og vår tids viktigste filosofer.

"Matilda" av Roald Dahl
Matilda er en helt spesiell jente med usedvanlige evner. Hun lærer å lese i en alder av 3 år, og bøker blir hennes store glede og lidenskap. Snart har hun lest de fleste kjente klassikerne i verdenslitteraturen. I tillegg har hun overnaturlige evner. Ved hjelp av konsentrasjon klarer hun å flytte på gjenstander.

"Harry Potter" av J.K Rowling
Harry Potter tror han er en helt vanlig 11 år gammel gutt, helt til den dagen han blir reddet av en ugle og tatt med til skolen Galtvort. Harry Potter er nemlig trollmann – og snubler over mange farer i kampen mot den onde Voldemort. Hold deg fast, for spenningen varer til aller siste side! Det er totalt sju bøker i denne serien, og du kan lese dem på både norsk og engelsk.

 

Godt og blandet

"Operasjon spøkelse" av Jørn Lier Horst
En jente med hvitt ansikt viser seg i vinduet på det gamle jaktslottet på Storberget. Folk har alltid snakket om at stedet er hjemsøkt. Kanskje det er «Den grå piken», en tjenestepike som ble holdt fanget i slottskjelleren for lenge siden? Dette må undersøkes, og Detektivbyrå nr. 2 tar på seg saken!

"Katakombens hemmelighet" av Tom Egeland
14 år gamle Robert blir med moren til Roma for å utforske en katakombe – en gammel gravplass under byen. En kveld tar han seg ned i katakomben. Alene. Tror han.

"35 kilo med håp" av Anna Gavalda
Georg hater skolen. Han er dårligst i alt, og har dumpet to ganger. Nå er han 14 år gammel og utvist fra sjette klasse. Kan livet bli verre? Alle kjefter. Til og med bestefar Leon som har vært hans gode venn sier han må ta seg sammen. Er det håp for Georg?

"Adam den tredje i fjerde" av Torun Lian
Adam går i fjerde. Han har ingen venner, men han er god i matte, og han syns egentlig han greier seg veldig bra. I alle fall bedre enn mobbeofferet Monster-Eva i parallellklassen. Det går grusomme rykter om Eva, og da hun en dag begynner i Adams klasse og i tillegg får pulten rett bak Adam, får han panikk. Adam gjør alt han kan for å unngå Eva, men en dag finner han en lapp der hun ber han møte henne bak kiosken etter skolen.

"Hilsen en som elsker deg" av Per Knutsen
En dag finner Maria i 6B et brev i skolesekken sin: "Elskede Maria. Du er så søt. Hilsen en som elsker deg." Hvem i klassen kan ha skrevet det? Er det Oskar eller Torgrim, eller Lise? En herlig bok om å være forelska for jenter og gutter. For de som er forelska, for de som drømmer om å bli det. 

"Akhnaton-mysteriet" av P.B. Kerr
John og Philippa er tvillinger og bor i New York. 12 år gamle får de visdomstenner, noe som forandrer livet deres fullstendig. Onkel Nimrod sørger for at tvillingene får komme til England i sommerferien. Her forteller han dem at de ikke er vanlige mennesker. De er djinn, som betyr at de har magiske evner og mulighet til å oppfylle ønsker. Dette er den første boka om Lampeåndens barn.

"Ærlighetsminuttet" av Bjørn Sortland
Frida får vite at hun har fått en alvorlig øyesykdom som kan gjøre henne blind. Med interrailbillett og lånte penger reiser hun til Firenze i Italia. Her møter hun Jakob som viser henne kunsten og som samtidig lærer henne å se verden med nye øyne.

"Andungen og jeg (torsdag)" av Emilie Christensen
Andungen våkner opp en torsdag morgen og er skikkelig sint. Sint som et villsvin, ja eller en andunge. Emilie også. De er begge sinte på en pappa de aldri har møtt. Men så kommer andungen på en veldig lur få-bort-sinthet-idé. Dette er den andre boka om Andungen og Emilie.

"Stjernesamleren" av Suzanne Fisher Staples
Vi følger Najmah og hennes familie i Afghanistan. Plutselig blir faren og storebroren tvunget inn i Taliban-hæren, og hennes mor og lillebror dør i et amerikansk flyangrep. Men Najmah gir ikke opp… Dette er Drageløperen for ungdom!

"Appelsinpiken" av Jostein Gaarder
Georg er 15 år og nyforelsket, med en mor som underviser i kunst og en kul stefar som jobber i Kripos. Han er en ganske alminnelig gutt - helt til han får et brev fra faren sin som døde da Georg var fire år.

"Det er mitt liv" av Katarina von Bredow
Arvid skal komme på festen bare for hennes skyld. Det påstår i hvert fall bestevenninnen Louise. Men bankende hjerte og sommerfugler i magen drar Jessica avgårde, og han er der! Akkurat som Louise sa. De danser og prater og det ene fører til det andre. Etterpå er Jessica redd for at han bare ville ha henne i seng, men sånn er det ikke. Arvid er virkelig den hun hadde håpet han var, og alt er så bra som det kan få blitt. Inntil mensen ikke kommer når den skal ...

"Slam" av Nick Hornby
En vittig og bittersøt bok om Sam, som seksten år gammel må bli mann. Etter noen få sekunders uoppmerksomhet, har han nemlig gjort kjæresten sin gravid. Så søker han hjelp hos sitt idol, den legendariske skateren Tony Hawk.

"Engel" av Cliff McNish
To jenter er uløselig knyttet sammen. Ikke av egen vilje, men av skjebnen. Stephanie er venneløs, rar og passer ikke inn noe sted. Freya ser engler overalt. Men når hun oppdager at skyggen av en engel følger henne overalt, blir ingenting som før… En spennende bok om et ungt menneskes leting etter mening og identitet.

"Ingenting" av Janne Teller
Dette er historien om elevene i klasse 7a. I et forsøk på å overbevise seg selv og andre om at det finnes en mening med livet, lager de en "haug av betydning". I haugen samler de sammen det mest betydningsfulle de eier. Forsøket får uante og uhyggelige konsekvenser Romanen er blitt en gigantsuksess i hjemlandet Danmark, og alle ungdomsskoleelever kjenner den.

"HoneyBunny" av Hans Petter Laberg
Steinar er nettopp blitt sammen med skolens merkeligste jente, HoneyBunny. En dag dukker det et brev opp fra faren hans. Er Steinar klar for å møte en han har forsøkt å glemme i flere år?

"Bittet" av Hilde Hagerup
Jonas Nilsen har et bilde av Wendy i lommeboken. Han har stjålet det. Rektor har sagt det flere ganger. Slutt med å sende rundt bilder av hverandre uten lov. Som om noen ville gitt et bilde til Jonas Nilsen. Jonas er utenfor alle sirkler. Han ville bare ha bildet helt for seg selv. Til Tone begynte i klassen. Er det mulig for jenter med så store pupper å sykle? Er det mulig å få rabies fra en krokodille? Dette er ingen kjærlighetshistorie.

"Slaget om tiden" av Theodore Bell; Morten Hansen
Det er England og året er 1939. Europa står på randen av krig. Nick og familien hans bor på et fyr på en av øyene i Den engelske kanal. De spionerer for Winston Churchill på tyske u-båter som rekognoserer øyene med tanke på invasjon.

"Et dårlig år" av Stein Erik Lunde
Roland er sammen med Line, uten at han helt vet hvorfor. Eller hvordan det skjedde. Eller hvordan han skal komme seg ut av det. Alt han vet, er at han hadde det perfekt sammen med den forrige kjæresten, Sara, helt til hun plutselig gikk fra ham. Roland er inne i et dårlig år. Vakkert om kjærlighet, savn og feighet.

 

Kilder

Her har du noen linker hvor du får flere lesetips

  • !les: Foreningen !les er en ideell organisasjon som springer ut av Aksjon Leselyst, som ble etablert i 1997 på bakgrunn av undersøkelser om ungdoms lesevaner.
  • Barnebokkritikk: Nettsted hvor voksne anmelder barne- og ungdomsbøker som er utgitt på norske forlag.