Temasider /  På nett og mobil / FAKTA: Bilder og filmer på nett
Dekorbilde grønn strek

FAKTA: Bilder og filmer på nett

Det er lett å legge ut bilder, filmer og sterke meninger på nett, og mange gjør det uten å tenke seg om.


Ikke alle husker på at det kan få store og uheldige konsekvenser om noe blir lagt ut feil.

Lett å legge ut bilder

Det er i dag helt vanlig å publisere bilder på nett. Gjerne hver eneste dag. Mange sosiale medier er til og med laget for at du skal legge ut bilder, både av deg selv og det som skjer rundt deg. Da er det er enkelt for andre å se deg, og lett for deg å følge med på andre. Sosiale medier er fint, fordi du enkelt holder kontakt med venner og familie gjennom å dele små tekster, bilder og filmsnutter. For mange er det også en måte å få flere venner på, eller kanskje til og med en kjæreste. Samtidig er det så lett å dele bilder nå, at det er lurt å tenke seg om før man gjør det.

Du har ikke kontroll

Som oftest deles bilder mellom venner og kjente. Likevel vet vi at mange både mottar og videresender bilder av noen de ikke kjenner så godt. Det kan også hende at du sender bilder til en nær venn, som igjen videresender det til andre eller publiserer det på nett. Det betyr at med en gang du sender fra deg et bilde, mister du litt kontrollen over det. Det kan derfor være bra å tenke gjennom hva slags bilde du sender, hvem du sender det til og hvorfor du sender det. Et bra kontrollspørsmål er: Tåler jeg at dette bildet blir sett av andre enn jeg hadde tenkt?

Spør om lov!

Husk at du alltid skal spørre de som er på bildet om lov til å videresende det, eller legge det ut på nett. Sier de nei, skal du ikke gjøre det. Og andre skal selvfølgelig også spørre deg, og aldri legge ut bilder som du ikke selv ønsker skal ligge på nett.

Noen ganger kan andre ta bilde av deg uten at du vet det, eller uten at de har spurt deg. Det er ikke lov. Hvis du opplever dette, kan du be personen om å slette bildene fra mobilen sin.

Oppdager du et bilde av deg som du ikke har godkjent, skal det fjernes når du ber om det. Det er også lov å ombestemme seg, og angre på et bilde du tidligere har godkjent. Når du sier fra, skal de som har lagt det ut fjerne det – selv om du sa ja da de la det ut.

Du blir googlet

Det er vanskeligere å teste ut ting eller dumme seg ut i dag, enn det var før alle begynte å publisere på nett. Det du eller andre legger ut, blir der ofte for "bestandig", og "alle" kan finne det. Hva om foreldrene eller læreren søker på navnet ditt? Hva synes du er greit at de leser og ser av bilder? Og hva når du skal begynne å søke jobb? Bedrifter søker ofte opplysninger om jobbsøkere på nett og i sosiale medier. Hva tror du de tenker om de finner masse festbilder av deg, eller dumme ting du skrev for en god stund siden? Husk at det du legger ut aldri forsvinner helt. Det du synes er tøft i dag, er kanskje ikke så kult når du er blitt 25? Det kan være fint å ha i bakhodet når du legger ut ting nå.

Når det oppstår ubehagelige situasjoner

Noen ganger kan et bilde komme på avveie, du kan ha sendt et bilde og angrer, eller noen presser deg til å sende dem bilder. Dersom du opplever noe ubehagelig i forbindelse med bilder eller filmer av deg selv, er det viktig at du forteller det til en voksen du stoler på. Det er lurt å gjøre det fort, fordi slike situasjoner ofte er vonde og stressende. Det er også viktig å spare på bevis, selv om det du kanskje har mest lyst til, er å slette alt sammen.

Om du blir truet eller bilder er på avveie, er det ofte lett å føle skyld og skam, eller være redd for at andre skal se bildene. Det er likevel viktig å si fra og få hjelp. Det blir ofte bare verre om det går lang tid. Selv om noen truer med å dele bildene av deg med venner og familie, skal du ikke gjøre som de ønsker. Få hjelp fra en voksen, eller sjekk ut hva Slettmeg.no eller Kripos kan hjelpe deg med.

Synes du disse tingene er vanskelig å ta opp, kan du kontakte Kors på halsen først for å snakke om det som skjer, om hvordan du føler deg, og få litt hjelp til hva du kan gjøre videre.

Diskuter livet på nett

Mye som skjer? Noe du bekymrer deg for? Diskuter livet på nett med andre ungdommer på forum.