Temasider /  Rusmidler / Alkoholforgiftning
Dekorbilde grønn strek

Alkoholforgiftning

Å drikke for mye kan være farlig og føre til alkoholforgiftning.


Blir du tilbudt noe å drikke som du ikke vet hva er, må du være veldig forsiktig. Alkoholen kan være livsfarlig.

Hvis du opplever at venner eller andre du er sammen med blir så beruset at du ikke får kontakt med dem og virker bevisstløse, er det viktig at du ringer legevakt eller 113. Legen vil vurdere om personen skal pumpes eller bare observeres. Å pumpe betyr å fjerne alkoholen med en slange som går fra halsen og ned i magen. Noen ganger blir personen lagt i respirator, som er en maskin som hjelper deg med å puste.

Metanol kan gi alkoholforgiftning

Du kan få alkoholforgiftning ved å drikke hjemmebrent eller alkohol fra umerkede flasker. På umerkede flasker eller kanner kan det være metanol som kan gi deg en livsfarlig alkoholforgiftning.

Metanol er industrisprit som er svært giftig, og selges ulovlig noen ganger som alkohol. Det ser ut og smaker som vanlig sprit, men hvis du drikker metanol kan du bli blind eller rett og slett dø. Dette er fordi kroppen ikke klarer bryte ned metanol.

Forgiftning, koma og kramper

Skader av metanol kan ramme alle som drikker det. Jo mer du får i deg, jo kraftigere blir forgiftningen og jo større og alvorligere blir skadene.

I alvorlige tilfeller av metanolforgiftning kan du falle i koma, få kramper og det kan ende med at du ikke får puste og hjerte kan stanse. Dersom du overlever er det fortsatt stor fare for at du har fått skader på nervesystemet eller blir blind. Metanolen i seg selv er ikke farlig. Når kroppen bryter ned metanol gjøres metanol om til maursyre og formaldehyd. Maursyre kan føre til pustevansker. Formaldehyd er meget giftig for flere deler av kroppen, som øynene, hjernen og synsnerven.

Slik unngår du metanol

Ikke kjøp ulovlig alkohol. Det hjelper ikke at du kjenner den som selger deg varen. Det kan være at den som selger alkoholen tror at den er ufarlig.. Drikk derfor aldri væske som kommer i uoriginale flasker eller dunker.

Symptomer på forgiftning

Det er umulig å skille mellom vanlig sprit (etanol) og tresprit (metanol) uten at det blir analysert på et laboratorium. Den eneste merkbare forskjellen er symptomene og skadene. Rusen metanol gir er mye svakere enn vanlig sprit, og du blir ofte kvalm og får smerter i magen.

De tydeligste symptomene kommer først 10 til 30 timer etter at du har drukket metanol. I tillegg til bakrus er det vanlig at du ser dårligere, har tåkesyn og områder du ikke kan se. Du kan også ha pustevansker. Andre symptomer kan være at du føler deg slapp, får hodepine, kjenner deg svimmel og føler deg kvalm, brekker deg og har magesmerter. I de mest alvorlige tilfellene kan forgiftningen være så kraftig at du ikke klarer å tilkalle hjelp selv.

Du må kontakte Legevakten hvis du er i den minste tvil!

Tror du at du har drukket metanol tar du kontakt med legevakten eller sykehuset med en gang, eller ringer giftinformasjonen på telefonnummer 22 59 13 00.

Kilde: Helsedirektoratet og Helsenorge.no