Temasider /  Rusmidler / Alkohol
Dekorbilde grønn strek

Alkohol

Alkohol er det mest brukte rusmiddel i Norge. Samtidig er det også omtalt som vårt farligste.


I Norge er alkohol et lovlig rusmiddel, men med aldersgrenser for bruk. Alkohol har vært det mest brukte rusmiddelet i Norge i flere tusen år, og å drikke alkohol er akseptert av mange. Allikevel drikker ungdom mindre i dag, enn for noen år siden.

Alkohol kan være avslappende, men kan også gjøre deg sløvet og uansvarlig. Dette er noe av årsaken til at forskere omtaler det som det farligste rusmiddelet, fordi det er lovlig og skadene kan bli store ved alkoholbruk.

Alkoholer

Det vi til vanlig kaller alkohol er etylalkohol (etanol) og blir kalt sprit. Det finnes flere hundre forskjellige organiske forbindelser som kalles alkoholer, men det er etanol som brukes i øl, vin og brennevin. De andre alkoholene kan blant annet brukes til produksjon av kjemikalier til maling, kjølevæsken i kjøleskap, drivstoff til bil eller til fremstilling av kosmetikk. En livsfarlig alkohol er metanol og skiller seg ikke ved smak, farge eller lukt fra etanol. Likevel finnes det å få kjøpt ulovlig som sprit.

Sterke saker

Alkohol fremstilles ved gjæring av sukkeret, enten i korn, mais, ris, frukter, poteter, honning eller melasse (sirup). Når alkoholkonsentrasjonen når mellom 15 til 18 prosent stopper gjæringen opp. Øl, rødvin og hvitvin kan derfor ikke ha større alkoholprosent enn 15.

Brennevin (whisky, gin, konjakk, rom, akevitt og lignende) har et høyere alkoholinnhold og fremstilles gjennom en prosess som kalles destillering. Alkoholprosenten på sprit er vanligvis mellom 22 og 45 prosent.