Temasider /  På nett og mobil / Å slette på nettet
Dekorbilde grønn strek

Å slette på nettet

Noen ganger kan det skje at du angrer eller at noen legger ut bilder eller informasjon om deg som du ikke vil at andre skal se.


Kan du da gjøre noe for å få det vekk?

Dersom noen har publisert krenkende eller uønskede personlige opplysninger om deg på Internett, kan du – i tillegg til å snakke med foreldrene eller læreren din - gjøre følgende:

- Snakk med den ansvarlige

Kan du raskt se hvem som har lagt ut den uønskede personlige informasjonen om deg? Ta kontakt med personen og be om at det fjernes. Be for eksempel personen om å lese dette, hvis han eller hun ikke vil fjerne opplysningene.

- Snakk med internettleverandøren

De norske Internettleverandørene har vanligvis egne regler for hva deres kunder kan legge ut på Internett. De har ofte egne "misbruksteam" som kan hjelpe deg. Disse går gjerne under betegnelsen "abuse" eller "abuse-team".

For å finne ut hvem du skal kontakte kan du gjøre følgende:

Noter nettadressen hvor informasjonen ligger. Nettadressen finner du i adressefeltet på nettleseren din. Nettadressen viser hvilket domenenavn leverandøren har. Sjekk på NORID hvem som eier domenet. Ta kontakt med eieren og be dem om hjelp til å fjerne de uønskede personopplysningene om deg.

- Politianmeldelse

Mener du at opplysningene eller bildene som er lagt ut om deg er så alvorlige at de må fjernes raskt, kan du kontakte politiet på hjemstedet ditt og anmelde forholdet. Ring 02800 eller finn din lokale politistasjon. Hvis du tror det vil hjelpe å informere om anmeldelsen til den som har publisert informasjonen om deg, så gjør det. Ofte vil dette være nok til at personen forstår alvoret og fjerner det.

- Datatilsynet

Datatilsynet kan hjelpe deg med personvernrelaterte saker. Sjekk ut mer på Datatilsynet.no og Slettmeg.no.

Til slutt...

Husk at en fullstendig sletting av informasjonen kan være vanskelig å oppnå, blant annet fordi

  • Andre kan ha lastet ned informasjon og bilder mens det lå ute

  • Materialet kan ha blitt publisert på andre nettsteder

  • Kopier kan ha blitt lagret hos store og små søkemotorer eller hos aktører som arkiverer andres nettsider.

Det er bedre å være føre var enn etter snar!

Sjekk ut mer informasjon om sikkerhet og loveverk på Datatilsynet.no og Dubestemmer.no, og om nettmobbing på BrukHue.com.

 

Kilde: Du bestemmer om uønskede hendelser