Temasider /  Forhold og relasjoner / Venner og vennskap
Dekorbilde grønn strek

Venner og vennskap

Noen har masse venner, og tenker ikke noe særlig på det. Men for mange kan det være vanskelig å bli kjent med nye mennesker.


"Det er mange som bare sier "vær deg selv"..men "meg selv" er mange lizm." (fra forum i Kors på halsen)

Venner er viktige for at man skal føle seg verdsatt og bra nok. Noen har mange venner og ulike vennegjenger, mens andre foretrekker å ha noen få veldig nære venner. For noen er det å ha en eller flere gode venner en selvfølge. Andre syns det er vanskelig å skaffe seg venner. Når man er usikker, er det lett å føle seg utenfor og at man ikke blir akseptert av andre. Skal du være deg selv, eller prøve å endre deg for å passe inn?

Usikker?

Kanskje er du for sjenert til å bli kjent med nye mennesker? Vet liksom ikke helt hvordan du skal gå frem for å prate med dem, hvordan du skal være eller hva du skal prate om. Skal du være deg selv, og satse på at det er bra nok? Eller skal du forsøke å tilpasse deg slik at du blir mest mulig lik de "kule og populære"? Er det forresten viktig for deg at dine venner er kule og populære? Hvem er det viktig for deg å bli akseptert av, og hva vil du gjerne bli akseptert for?

En god venn

Det er ikke alltid lett å vite hvordan man skal være en god venn, eller hva en god venn er. Hva man tenker er en god venn kan være veldig forskjellig fra person til person. Det er heller ikke alltid sånn at det er de kule og populære som vil stille opp for deg når du virkelig trenger det. Så spørsmålene er egentlig: Hva er en god venn for deg, hva er viktig for deg i et vennskap og hvordan kan du være en god venn for andre?

Hvordan finne venner?

Det tar tid å få seg venner. Man må gi av seg selv for å få venner, være hyggelig og grei og tørre å være den som tar det første skrittet til kontakt. Dersom du bare venter på at noen skal komme bort til deg uten at du har tatt initiativ, er det ikke sikkert noen andre gjør det heller. De fleste er litt sjenerte og usikre når de skal bli kjent med nye mennesker. Noen ganger må man bare våge å ta sats og hoppe i det. Uansett hvor skummemlt og vanskelig det føles.

Kanskje blir du overrasket over hvor lett det gikk, når du først turde å ta kontakt. Eller kanskje det ikke gikk så bra. Noen ganger er det bare sånn at kjemien og interessene ikke stemmer. Det er bare sånn det er, og ingens skyld. Det er derfor lurt å forberede seg litt på begge deler. Om du har en liten plan for hva du skal gjøre hvis det ikke går så bra, er det lettere ikke å bli så lei seg. Så har du prøvd, kanskje lært litt og kanskje det ikke blir så skummelt å gjøre det engang til? Et tips er å snakke litt med Kors på halsen i forkant og etterkant, og få litt hjelp til å forberede deg og snakke om hvordan det gikk.

Hvor mange venner skal man ha?

Det finnes ingen fasit til hvor mange venner du skal ha. Noen foretrekker å ha noen få, nære venner, mens andre liker å ha mange venner i flere ulike miljøer. Andre igjen har begge deler; noen veldig nære, og mange mindre nære venner. Kanskje har du mange venner på nett som du også ser på som nære venner?

Ofte er det slik at jo hyggeligere du er, og jo mer du er deg selv, jo flere venner får du. Har du en litt spesielle interesse eller aktivitet du driver med, trenger ikke det være negativt eller flaut, så lenge du selv ikke går rundt og synes dumt om det. Du blir bare mer spennende og interessant, og trekker etter hvert til deg andre som liker det samme som deg.

Hvordan bidra til at andre føler seg bra?

Vennene dine, og mennesker rundt deg, har også behov for å føle seg bra. Ved å gi hyggelige og fine tilbakemeldinger til andre, et smil eller en kompliment, eller invitere dem med på noe, hjelper du til at de føler seg akseptert og likt. Det er hyggelig å være sammen med noen som tydelig viser at de liker deg. Og det er hyggelig at de viser tilbake at de liker deg og synes du er bra nok - kanskje fordi du allerde har bevist at de er bra nok for deg?!

 

Les mer om vennskap på ung.no.